Na Ptuju stavka družinskih zdravnikov zamrznjena do septembra
Štajerski Tednik
Tipografija

V začetku aprila letos je 16 zdravnikov, zaposlenih v Zdravstvenem domu Ptuj, s pisno namero zagrozilo, da bodo s 1. junijem podali odpovedi. Zaradi ukrepov, sprejetih na ravni Vlade RS, so minuli teden odpovedi zamrznili in postavili nov rok za dodatno izboljšanje razmer: 15. september 2019.

Številnim družinskim zdravnikom, ki so v začetku leta zagrozili, da bodo podali kolektivne odpovedi, so se aprila pridružili tudi zaposleni v Zdravstvenem domu Ptuj.

Takrat so podali jasne zahteve, v primeru neupoštevanja bi s 1. junijem 2019 podali odpovedi. „Minuli teden smo imeli sestanek z zdravniki. Kot veste, je povsod po Sloveniji zelo vroče, tudi naši zaposleni so se pred časom odločili, da bodo dali odpovedi. Po dogajanjih, ki so se zgodila na državnem nivoju, pa so pred nekaj dnevi sprejeli odločitev in odpovedi zamrznili do 15. septembra. Upamo, da bo aneks številka dve do takrat sprejet in da bo prinesel 100 % plačevanje 1895 glavarinskih količnikov. To je bilo sprejeto, da je normativ in preko te številke lahko zdravniki odklanjajo paciente,“ pojasnjuje Metka Petek Uhan, direktorica Zdravstvenega doma Ptuj.

Na Ptuju bodo sicer tisti zdravniki, ki imajo več pacientov, te obdržali. „Imamo pa še šest zdravnikov, ki vpisujejo nove paciente,“ doda Petek Uhanova.

Če bi dejansko vsi, ki so napovedali, prenehali delati v ptujskem Zdravstvenem domu, bi brez zdravnika ostalo okrog 11 tisoč ljudi.

Ministrstvo je družinske zdravnike pomirilo. Na kakšen način?

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

radioptuj300