Ptuj: Kljub praznim občinskim stanovanjem na seznamu prosilcev več kot 100 ljudi
Štajerski Tednik
Tipografija

V centru Ptuja je trenutno praznih 24 občinskih stanovanj. Iskali smo razloge, zakaj so na eni strani stanovanja prazna, na drugi pa je več kot 100 prosilcev, ki čakajo prosta neprofitna stanovanja. Ob ogledu stanja ne le občinskih stavb, pač pa številnih v mestnem jedru, je jasno, da gre za kompleksen in večplasten problem. Da bi se stanje izboljšalo, bodo najbrž pretekla leta, saj se potreben finančni vložek za sanacijo šteje v milijonih evrov.

Da bi napolnili prazno mestno jedro, se je stara občinska oblast na čelu s tedanjim županom mestne občine Ptuj Miranom Senčarjem lotila prodaje občinskih stanovanj. Leta 2016 so prodali 15 stanovanj v mestnem jedru; osem na prvi, sedem na drugi dražbi. Del izkupička od prodaje vseh stanovanj se je stekel v občinski proračun, nekaj več kot polovica pa državnemu SDH. Celoten izkupiček stanovanj, prodanih v prvem paketu, je takrat znašal 317.340 evrov.

Septembra lani so nato ponudili še drugi paket devetih stanovanj v mestnem jedru. Cene ponujenih stanovanj so se gibale od 4.000 do 116.855 evrov za stanovanje na Volkmerjevi ulici 30. Manjša stanovanja so šla kot za med, najdražjega so prodali letos, potem ko so ceno znižali na okrog 90 tisočakov.

Kot so pokazale dosedanje dražbe, je največ interesa za manjša, poceni stanovanja, med vsemi lani ponujenimi stanovanji je bilo največ dražiteljev za 32,34 m² veliko nepremičnino v Jadranski ulici 11, ki je bila prodana za 16.400 evrov. Kupci so pripravljeni kupiti tudi povsem dotrajana stanovanja, potrebna temeljite obnove. Velika večina prodanih občinskih stanovanj je bila v precej slabem stanju.

Kot so pojasnili na ptujski občini, zaslužek ni bil primarni cilj prodaje: pač pa urejanje stanovanj in stavb ter polnitev mestnega jedra s prebivalci.

Kako naprej: urejati in oddajati občinska stanovanja ali jih enostavno poceni prodati?

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 04.06.2020 15:40

    Zastoji:- Na ljubljanski vzhodni obvoznici med Zaloško in Golovcem proti Malencam.- Na ljubljanski severni obvoznici v obe smeri.- Na gorenjski[…]

radioptuj300