Kako dolgo varčevalni ukrepi le še za upokojence?
Štajerski Tednik
Tipografija

Sindikat upokojencev Slovenije je po letnem srečanju konec minulega tedna na vlado naslovil odprto pismo, v katerem zahteva izredno uskladitev pokojnin za 7,2 odstotka najkasneje do 30. junija 2020, ker zaradi varčevalnih ukrepov v času krize upokojencem niso redno in v skladu z zakonom usklajevali pokojnin.

Vlada je varčevalne ukrepe, ki so bili uvedeni z zakonom za uravnoteženje javnih financ, ukinila že za vse kategorije prebivalstva, razen za upokojence, na katerih še vedno varčuje, so zapisali v sporočilu za javnost.

Za tiste s pokojninami do 800 evrov zahtevajo 600 evrov letnega dodatka

Sindikat upokojencev Slovenije tako do 30. novembra letos zahteva izplačilo polovice neizplačanih sredstev zaradi neusklajevanja pokojnin med leti 2010 in 2017, zaradi česar so po besedah predsednice sindikata Francke Ćetković pokojnine danes nižje za 319 milijonov evrov. Hkrati zahtevajo, da bi leta 2020 upokojenci s pokojninami, nižjimi od 800 evrov, prejeli 600 evrov letnega dodatka, tisti z višjimi pa 300 evrov.

Slovenija za pokojnine sicer namenja precej manjši delež bruto družbenega proizvoda, kot je povprečje v državah Evropske unije, hkrati pa smo za pokojnine leta 2018 porabili za dva odstotka manjši del bruto družbenega proizvoda kot leta 2013.

Vedno več upokojencev, vedno manj denarja za pokojnine

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 04.06.2020 17:17

    Zastoji:- Na gorenjski avtocesti med priključkom Podtabor in viaduktom Ljubno proti Karavankam, 4 km.- Zastoj tovornih vozil na dolenjski avtocesti[…]

radioptuj300