Ptuj: Po neurju apokaliptična podoba mesta
Štajerski Tednik
Tipografija

Prizori opustošenega Ptuja so v nedeljo popoldne spominjali na posledice tropske nevihte ali ciklona. Včasih so takšne fotografije prihajale z drugih koncev sveta, danes smo jim priča v našem okolju.

Številne ceste, ulice, trgi, parkirišča, njive in travniki v mestu Ptuj ter okolici so spremenili v reke in jezera. Podvozi so bili zaliti in neprevozni. Na Minoritskem trgu je voda segala do kolen, v zalednih ulicah ponekod tudi do pasu, razlivala se je po kleteh in pritličjih, pritekla je do mestne hiše. Po cestah je tekla čez robove pločnikov. Poplavljeni so bili Ormoška cesta, vsa parkirišča ob trgovinah in drugih poslovnih objektih ob njej. Pod vodo sta bila Volkmerjeva cesta in parkirišče pri novem Lidlu. Voda je drla po ulicah starega mestnega jedra in cestah skozi blokovska naselja. Neusmiljeno je tekla povsod, kjer si je utrla pot. Za seboj je puščala pravo razdejanje. Na Ptuju je v pol ure padlo 52 litrov dežja na m2 površine. Toča je klestila po drevju, vrtninah in nasadih, lomila šipe na oknih. Z dreves potolčeno listje je še dodatno zamašilo odtoke meteorne kanalizacije. Orkanski veter s hitrostjo okoli 100 km/h je razkrival strehe, lomil in ruval drevesa ter drogove, oglasne table, prevračal zabojnike za odpadke … Gasilcem je pri reševanju prišla zelo prav nova gasilska avto lestev, ki so jo nabavili lani. Pločevina, ki jo je veter odtrgal s streh stanovanjskegih blokov, je padla na avtomobile. Zaradi odkritih streh je voda tekla po stanovanjih, uničevala inventar … Po avtomobilih so padala drevesa in odlomljene veje. Podrtih dreves v mestu niso več niti šteli, toliko jih je bilo polomljenih in izruvanih. Nevihta je pravi masaker povzročila tudi v mestnem parku ob Dravi.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 09.04.2020 00:10

    Do preklica ob nedeljah, praznikih ter v petek pred veliko nočjo ni omejitve za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300