Spletne goljufije: ljubezen, krediti, poceni apartmaji, nagradne igre …
Štajerski Tednik
Tipografija

Povsem nedolžno brskanje po svetovnem spletu, spletno nakupovanje, sodelovanje v spletni nagradni igri ali klepet na družbenih omrežjih z neznano osebo lahko nepazljivemu uporabniku spleta povzročijo pravo nočno moro. Spletni goljufi so na delu povsod in ves čas. Naivnih žrtev, ki goljufijam nasedejo, pa je vedno več.

Kljub opozorilom policije in drugih organizacij, ki se ukvarjajo z varnostnimi vprašanji, uporabniki spleta prevečkrat zabredejo v težave. Naivno nasedejo lažnim nagradnim igram, poceni nakupom, ki so dejansko goljufija, dogajajo se kraje identitet in osebnih podatkov, ljubezenske prevare, izsiljevanje zaradi intimnih fotografij, pošiljajo se izsiljevalski virusi, ki zaklenejo računalnik ali izbrišejo podatke ter zahtevajo denar za odkup, hekerski napadi na informacijske sisteme … Zaradi nepazljivega ravnanja na spletu lahko uporabniki čutijo finančne posledice. Na Generalni policijski upravi (GPU) poudarjajo, da so zneski, za katere so bile žrtve oškodovane, od deset pa tudi do tisoče evrov. „V enem primeru je bilo obravnavano oškodovanje za 150.000 evrov,“ pravi Drago Menegalija iz GPU. V lanskem letu so policisti obravnavali 212 kaznivih dejanj spletnih goljufij pri nakupu ali prodaji po spletu. Pri tem so žrtve utrpele za 2,2 milijona evrov škode. Gre tudi za najvišji znesek škode zaradi spletnih prevar v zadnjih petih letih. Letos ob polletju so možje v modrem zabeležili 92 tovrstnih kaznivih dejanj in 628.000 evrov škode. „Načini izvrševanja spletnih goljufij so različni. Najpogostejše so goljufije z nigerijskimi pismi in z njimi povezana izsiljevalska e-sporočila, goljufije pri prodaji avtomobilov, tehnične opreme (računalnikov in mobilnikov), goljufije pri oddaji počitniških objektov, prenosu vrednostnih papirjev, ponudbah kreditov … Obstajajo različne tehnike, s katerimi storilci žrtve pritegnejo, da jim sledijo. Ena izmed njih je dalj časa trajajoča komunikacija po družabnem omrežju, s katero si storilci pridobijo zaupanje in naklonjenost žrtve. Pri goljufivih prodajah storilci blago ali storitve ponujajo po cenah, ki so veliko nižje od običajnih. Trenutno so v porastu razne oblike izsiljevalskih e-poštnih sporočil, kjer storilci v zameno za denar izsiljujejo z objavo fotografij ali posnetkov intimne narave,“ je razložil Menegalija.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 21.11.2019 06:11

    Zaradi prometne nesreče je oviran promet na štajerski avtocesti na uvozu Pesnica proti Mariboru.Promet se povečuje na cestah proti večjim[…]

 

 

radioptuj300