Podravje: Številni pridelki po neurju popolnoma uničeni
Štajerski Tednik
Tipografija

Neurje z močnim vetrom, velikimi količinami padavin v kratkem času in s točo, ki je v nedeljo divjalo v Podravju, je povzročilo veliko škodo tudi na kmetijskih rastlinah. Voda je zalila številne kmetijske površine in kmetijske objekte v občinah Hajdina, Ptuj, Dornava, Markovci, delu Destrnika in Gorišnice, toča pa je klestila tudi v Poljčanah in obrobju Slovenske Bistrice.

Najbolj so poškodovani posevki pšenice pred žetvijo, koruza in nepožeta oljna ogrščica, močno pa so prizadeti tudi vinogradi, sadno drevje, oljne buče, vrtnine na prostem in druge kulture.

Na ptujskem KGZ so se takoj odpravili na teren in si ogledali stanje. »Kakšna bo finančna škoda, seveda še ne moremo govoriti, gotovo pa bo ogromna. Z direktorjem Andrejem Reberniškom sva šla na teren in pripravila prve ocene prizadetosti poljščin in trajnih nasadov, ki so z eno besedo slabe,« je dejal Peter Pribožič, vodja Kmetijske svetovalne službe. Hudo uro minulo nedeljo je primerjal z neurjem, ki je leta 2008 uničevalo vse pred seboj. Takrat je bilo območje največje prizadetosti zelo podobno, saj je potekalo od Starš preko Skorbe, Ptuja, Podvincev in Markovcev vse do Dornave.

Uničenih 500 hektarjev koruze, 400 hektarjev pšenice, 50 hektarjev vrtnin ...

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 15.10.2019 22:42

    Dela:- Danes ponoči bo v predoru Karavanke polovična zapora do 5. ure. Promet poteka izmenično enosmerno s čakanjem pred predorom.-[…]

 

 

radioptuj300