Ptuj: V neurju poškodovani številni objekti javnih institucij in gospodarstva
Štajerski Tednik
Tipografija

Nedelja, 7. julija, se bo Ptujčanom globoko vtisnila v spomin. Črni oblaki, ki so v nekaj minutah prekrili nebo nad mestom, so s seboj prinesli veter in točo, pustili pa opustošenje, podobno filmskim prizorom. Najhuje je bilo v centru mesta, kjer je voda dobesedno drla kot reka. Uničena so številna stanovanja, veliko škodo pa je neurje povzročilo tudi gospodarstvu in številnim javnim ustanovam.

Bolnišnica: veliko težav v bolnišnici zaradi zalivanja kletnih prostorov

Nedeljsko neurje je v Splošni bolnišnici Ptuj povzročilo množico preglavic, težav in tudi škode.

Kot poudarjajo, je sicer najpomembnejše, da je bolnišnica v času neurja in tudi kasneje delovala nemoteno in da pacienti niso občutili težav. „Voda je zalila kletne prostore. Pomagali so nam jo izčrpati gasilci, veliko vlogo pa so odigrali naši zaposleni, ki so sami sanirali posledice zalitja in počistili prostore. Veter je povzročil nekaj materialne škode. Obseg škode v celoti še ni znan, ima pa bolnišnica sklenjeno ustrezno zavarovanje za takšne primere,“ pojasnjuje Aleksander Voda, vodja upravno-tehničnih dejavnosti v ptujski bolnišnici.

Muzej: poškodovani skorajda vsi objekti, najhuje v prostorih zbirke glasbil

Ogromno težav so imeli tudi v Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož. Direktor Aleksander Lorenčič pravi, da imajo težave že ob vseh večjih nalivih, tokrat je bilo toliko huje. Precejšnja škoda je tako na objektih kot v samih zbirkah v gradu: „Poškodbe (odkriti strešniki, poškodovana okna, poškodbe na fasadi …) so vidne na domala vseh stavbah grajskega kompleksa (grad, konjušnica, žitnica, stolpi). Posledica je bilo tudi zamakanje v skorajda vseh prostorih na severni strani gradu, najhuje je bilo v prostorih zbirke glasbil, prav tako je bila voda v romanskem palaciju. Vzrokov zamakanja je sicer več: velika izpostavljenost osrednje grajske stavbe, nevzdrževani žlebovi, dotrajani kamniti podboji iz erozivne mehke kamnine.“ Ocene škode, ki ne bo majhna, še nimajo, pri sanaciji pa upajo na pomoč kulturnega ministrstva.

Ptujski vrtci: škoda zaradi zamakanja in nevarnih dreves

Neurje na Ptujskem je škodo povzročilo tudi v gospodarstvu

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 15.10.2019 22:42

    Dela:- Danes ponoči bo v predoru Karavanke polovična zapora do 5. ure. Promet poteka izmenično enosmerno s čakanjem pred predorom.-[…]

 

 

radioptuj300