Visoke temperature: več delovnih nesreč in nižja storilnost
Štajerski Tednik
Tipografija

Visoke temperature na delovnem mestu predstavljajo tveganje za zaposlene, opozarjajo na zbornici varnosti in zdravja pri delu. To priznavajo tudi v Impolu; povedali so: »Visoke temperature povzročajo večjo nepazljivost in tudi porast delovnih nezgod.« Preverili smo, kakšne ukrepe za lažje premagovanje poletnih temperatur izvajajo v podravskih podjetjih.

Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih določa, da temperatura zraka v delovnih prostorih sicer ne sme presegati 28 °C, razen v t. i. »vročih delovnih prostorih«, kjer so temperature povečane zaradi same delovne opreme (npr. peči ...).

Ko v delovnih prostorih pride do povišanja temperatur, zlasti kot posledica povečanih zunanjih temperatur, mora delodajalec tudi v tem času zagotavljati delavcem ustrezno toplotno udobje ter v zvezi s tem sprejemati določene ukrepe. Ker pa običajno ne gre za stalno preseganje dovoljene temperature, lahko delodajalec izvaja tudi začasne ukrepe, ki veljajo le v času prekoračenih najvišjih dovoljenih temperatur. Med temi ukrepi so običajno najpogostejši organizacijski, kot npr. prerazporeditev delovnega časa, krajši delovni čas, pogostejši in daljši odmori med delovnim časom, ponudba ustreznih osvežilnih brezalkoholnih napitkov, zmanjšanje intenzivnosti dela in podobno, kot skrajni ukrep tudi prekinitev delovnega procesa, so zapisali na inšpektoratu za delo.

Talum in Impol: ohlajeni prostori, napitki, odmori …

Boxmark nad vročino s klimatskimi napravami

V Perutnini Ptuj več težav zaradi nizkih temperatur

Večina prijav tudi letos iz pisarn, ne iz proizvodnje

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300