Podravje: Internetni priključek v prvi fazi za 150 evrov, kasneje precej dražji
Štajerski Tednik
Tipografija

Z izjemo občin Ormož in Središče ob Dravi so v 200-milijonsko investicijo, ki bo hitrejšo internetno povezavo omogočila okoli 233.000 gospodinjstvom, vključene vse občine iz upravnih enot Ptuj, Lenart in Ormož.

V naslednjih treh letih naj bi bilo na slovenskem podeželju občutno manj tako imenovanih belih lis, torej območij, ki niso pokrita s širokopasovnim omrežjem, in to po zaslugi projekta RUNE. Gre za 200-milijonsko investicijo, ki bo hitrejšo internetno povezavo omogočila okoli 233.000 gospodinjstvom in podjetjem na slovenskem podeželju. Gradnja se bo začela v Šentilju, do konca leta 2021 pa bodo omrežje RUNE zgradili v vseh občinah iz UE Ptuj in Lenart, znotraj UE Ormož pa v občini Sveti Tomaž.

Kot so povedali na RUNE Enia iz Sežane, slovenskem delu mednarodnega podjetja, se bo projekt, ki velja za doslej največjo neposredno tujo investicijo v izgradnjo odprtega širokopasovnega optičnega omrežja v Sloveniji, izvajal na območjih redke poseljenosti, torej na slovenskem podeželju. Omrežje, ki ga bodo postavili, bo omogočalo hitrosti prenosa do 10 gigabitov (Gb) na sekundo. V treh letih bodo položili več kot 6000 kilometrov optičnega kabla, omrežje pa bo odprto, kar pomeni, da bodo lahko storitve omrežja pod enakimi pogoji najeli vsi operaterji.

»V projekt RUNE so vključene tudi občine Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Gorišnica, Hajdina, Juršinci, Kidričevo, Lenart, Majšperk, Markovci, Podlehnik, Ptuj, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slov. goricah, Sveti Andraž v Slov. goricah, Sveti Jurij v Slov. goricah, Sveti Tomaž, Trnovska vas, Videm, Zavrč in Žetale. Z nekaterimi od tehsodelujemo že bolj aktivno, saj so del naših prvih aktivnosti, zato bomo tam gradnjo omrežja pričeli v kratkem, z drugimi pa bomo sodelovanje še vzpostavili,« je pojasnil Marko Šalamon iz tehnične službe sežanskega podjetja.

Občine za optično omrežje nimajo denarja

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300