Kidričevo:  Za odvoz gum toliko kot za ptujski urgentni center
Štajerski Tednik
Tipografija

Leta 2006 je podjetje Albin Promotion (AP) na polju med Lovrencem na Dravskem polju, Strniščem in Talumom začelo sanacijo gramoznice. Ideja je bila, da se gramoznica (jama), ki je v lasti občine Kidričevo, napolni z granulatom (sekanci) iz odpadnih avtomobilskih gum, na ta material se potem nasipa zemljina in prostor ozeleni oziroma pogozdi.

Za sanacijo je podjetnik Albin Brencl pridobil gradbeno dovoljenje, predhodno mu je bilo izdano okoljevarstveno dovoljenje. Občina Kidričevo mu je za uporabo prostora izdala soglasje, pod katerega je podpisana takratna direktorica občinske uprave Evelin Makoter Jabločnik. Občinski svet po besedah sedanjega župana Antona Leskovarja o načinu sanacije in tem, da bi gramoznico dali v najem ali uporabo podjetniku Brenclu, ni nikoli odločal. Predlog sanacije z granulatom iz odpadnih pnevmatik je na eni izmed svojih sej po podatkih občine Kidričevo obravnaval le odbor za varstvo okolja in požarno varnost.

Usodo je zakoličil požar leta 2008

Pnevmatike, s katerimi bi zapolnil volumen gramozne jame, je Brencl mlel na premični napravi na sami lokaciji. Ker se je v jami hitro ustvarila grmada gum, je to šlo nekomu krepko v nos. Poleti 2007 so gume zagorele prvič, leto dni kasneje drugič. Domneva se, da sta bila požara podtaknjena. Medtem ko je Brencl po prvem požaru dejavnost v gramoznici nadaljeval, pridobil vodno in gradbeno dovoljenje, se je po drugem vse skupaj ustavilo. Pritisk javnosti se je stopnjeval, država oziroma inšpektorji so z odvzemom dovoljenj onemogočili nadaljevanje dejavnosti. Še več: primer je priromal celo do Evropske komisije, ki je Sloveniji po odločitvi sodišča EU naložila, da se iz gramoznice odstrani ves tja navoženi material, v glavnem so to bile pnevmatike. Z evropskim pravnim redom se seveda ni šaliti, zato je država začela postopke za odvoz materiala iz gramoznice. Da je treba gramoznico izprazniti, je najprej odredila podjetju Albin Promotion. Ker podjetnik tega ni izvedel, je sama izbrala izvajalce in začela odvoz.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 11.12.2019 20:22

    Čakalna doba je na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje za tovorna vozila pri vstopu.Dela:- Skozi predor Karavanke bo ta teden[…]

 

 

Prireditvenik

radioptuj300