Na Bregu konec brezplačnega vrtičkanja in postavljanja lop
Štajerski Tednik
Tipografija

Vrsto let se na ptujski občini trudijo urediti področje vrtičkanja na občinskih površinah. Doslej je bila uporaba vrtov brezplačna, nadzora nad postavljanjem raznoraznih objektov ob njih pa ni bilo. Marsikje, tudi ob Mlinski cesti, ki vodi do ptujskih Term, so zraven vrtov zrasle številne lesene lope in podobni objekti, ki ne služijo zgolj odlaganju orodja. Do konca naslednjega meseca bodo uporabniki tam morali odstraniti vse, kar je trenutno še na teh vrtovih.

Kot glavni razlog, da so se lotili urejanja te problematike, županja mestne občine Ptuj Nuška Gajšek navaja željo, da se občanom ponudi urejen prostor za vrtičkanje. Urbani vrtovi bodo (najprej) urejeni na Mlinski cesti, kjer je to možno tudi v skladu s prostorskim načrtom. Gre za površino, ki meri kar 6121 m². Namen pa je v čim krajšem času podobno urediti še vrtove v Ljudskem vrtu.

Začetek poskusnega projekta bo v oktobru, potem ko bodo uporabniki pobrali pridelke. V naslednjih tednih jih bodo obvestili o nameri občine, že jeseni pa bo občinsko podjetje Javne službe začelo urejati urbane vrtove. Koliko bo občino to stalo, še ne vedo natančno, prav tako ne, kolikšna bo potem zakupnina oz. najemnina posameznega vrtička. Bodo pa urejene in modernizirane vrtove, podobne mariborskim, svojemu namenu predali pomladi prihodnje leto.

»Urbano vrtičkarstvo je v zadnjem obdobju čedalje bolj priljubljena dejavnost, ki ljudem omogoča pridelovanje lastnih vrtnin na zemljiščih v mestu. Ponuja možnosti samooskrbe, rekreacije, povezovanja, druženja in deljenja izkušenj z drugimi. Gre za dejavnost, ki bistveno izboljša kakovost življenja mestnih prebivalcev. Mestna občina Ptuj si prizadeva, da bo takšno izkušnjo podarila tudi svojim občanom. Skupaj z lepo urejenimi vrtovi bi uredili dostop do vode, stranišča, lope za orodje, kompostnike ter igrala za otroke,« pojasnjuje županja.

Kako bodo urejeni novi urbani vrtovi

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 11.12.2019 19:32

    Čakalna doba je na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje za tovorna vozila pri vstopu.Dela:- Skozi predor Karavanke bo ta teden[…]

 

 

Prireditvenik

radioptuj300