»Ljudje še vedno mislijo, da je treba nekaj plačati …«
Štajerski Tednik
Tipografija

V približno treh mesecih, odkar so na občini Središče ob Dravi prevzeli vso organizacijo in skrbi ter s prostovoljci šoferji začeli izvajati storitev brezplačnega prevoza starejših oseb po njihovih opravkih, je bilo opravljenih približno 13 takšnih prevozov.

»Rad pomagam, če le lahko. Nimam pa rad izkoriščanja,« nam odločitev, zakaj se je pridružil in postal eden izmed šoferjev prostovoljcev, pojasni Anton Horvat. Uslugo brezplačnega prevoza starejših v središki občini ponujajo že od sredine maja, namenjena pa je predvsem tistim, ki živijo sami, nimajo avtomobila ali vozniškega izpita oz. nimajo možnosti za prevoz v družini. Kot pravi Horvat, jih starejši po opravljenem prevozu velikokrat vprašajo, koliko bo to »koštalo«, saj še vedno mislijo, da je za prevoze treba plačati.

Največkrat k zdravniku in po drugih opravkih

Prostovoljni vozniki pridejo uporabnika navadno iskat na dom in ga potem odpeljejo po različnih opravkih; največkrat k zdravniku, na banko, v trgovino in po drugih nujnih opravkih. Precej je namreč takih, ki živijo sami in nimajo avtomobila, ali pa potrebujejo prevoz v dopoldanskem času, ko njihovi svojci delajo. »Skupaj z drugimi šoferji prostovoljci in središko občino ponujamo brezplačne prevoze starejšim, ki jih najbolj potrebujejo. Po navadi so to prevozi k zdravniku in po drugih opravkih. Prvič sem prevoz opravil kar s svojim avtomobilom, saj je oseba potrebovala prevoz do središča naše občine, tako da ni imelo smisla, da grem tja po kombi in potem nazaj ponjo. Peljal sem jo k zdravniku, spotoma pa sva se na njeno željo ustavila še v trgovini. To je sedaj moja druga vožnja,« nam medtem, ko se z rdečim občinskim kombijem vozimo proti uporabnici v nekaj kilometrov oddaljeno naselje Obrež, razlaga Horvat.

Nekatere je še vedno sram prositi za pomoč

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 09.04.2020 00:10

    Do preklica ob nedeljah, praznikih ter v petek pred veliko nočjo ni omejitve za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300