Kako vodovod gradijo in obnavljajo na ormoškem koncu, medtem ko na Ptuju mencajo in manipulirajo
Štajerski Tednik
Tipografija

O ptujskem regijskem projektu obnove vodovodnega sistema skoraj več ne velja izgubljati besed. Sploh se ne premakne z mrtve točke, kot da je na njej zabetoniran. Namesto da bi storili premik naprej, je opaziti odmikanje od projekta in korake nazaj. Vprašanje je, ali je ideja o projektu sploh mišljena resno.

A če se infrastruktura na sistemu v doglednem času ne bo modernizirala, bi se lahko zgodilo, da Ptuj in okolica nekega dne res ostaneta brez vode. Ponekod so cevi tako preperele, da bi se lahko začele sesedati same vase. Dejansko je vse skupaj povsem bedno. Še v začetku lanskega leta je bilo rečeno, da vodovod ostaja prioritetni regijski projekt tega finančnega obdobja EU. A ker zanj ni bilo dokumentacije, se je ideja, o kateri so prej modrovali tri leta, že čez dva meseca (marca 2018) sesula v prah. Prednost za financiranje z evropskim denarjem so dobili drugi projekti. Vodovod je ostal, povedano kratko in jedrnato – v temi. Pripravili so sicer hidravlični izračun, a projektna dokumentacija se ni začela izdelovati. In se še nekaj časa verjetno ne bo, ker bi bilo treba za dokumentacijo zagotoviti milijon evrov. Soglasja o financiranju župani niso dosegli. Večina jih sicer podpira ključ delitve stroškov po porabi vode, kidričevski župan želi razdelitev stroškov glede na število priključkov.

Kot da bi se šli zmenkarij …

Medtem ko se gredo v Spodnjem Podravju okrog vodovoda svinganja in zmenkarij (kdo bo s kom, kdo bo koga podprl in koga ne, kdo bo komu odklonil ljubeznivost …), pa imajo na Ormoškem ta čas za nadaljevanje gradnje vodovoda in financiranje z EU sredstvi vse pripravljeno. Tri ormoške občine (Ormož, Sv. Tomaž in Središče ob Dravi) so sicer vodovodni sistem gradile že v minulem finančnem obdobju, ko so se na Ptujskem bolj posvečali gradnji kanalizacije in centralne čistilne naprave, ki pa sta tudi obe bolj nedelujoči kot delujoči.

V Ormožu do vodovoda v devetih letih

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

radioptuj300