Zgolj za pripravo dokumentov o urejanju prometa 4,5 milijonov evrov …
Štajerski Tednik
Tipografija

Ministrstvo za infrastrukturo je oktobra lani objavilo razpis "Celostne prometne strategije" (CPS) za pridobitev sredstev iz evropskega kohezijskega sklada. Na razpis se je prijavilo 85 občin, denar za pripravo strategije pa jih bo prejelo 65. Skupna vrednost evropskih sredstev za pripravo ustrezne dokumentacije za vseh 65 občin znaša 3,75 milijona evrov, sicer pa naj bi bila predvidena višina porabljenih sredstev (torej vključno z občinskim in državnim denarjem) kar 4,4 milijona evrov.

Med občinami, ki niso uspele zbrati dovolj točk za sofinanciranje po omenjenem razpisu, so na našem območju tri, ki so se prijavile z enim skupnim projektom: Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi.

Ormožani z upravičeno kritiko kriterijev razpisa

Neuspešno prijavo v Ormožu komentirajo tako: »Razočarani ugotavljamo, da so bili razpisni pogoji pripravljeni zelo nepremišljeno in nestrokovno. Sam razpis je navajal, da je smiselno, da večje občine izdelajo svoje celostne prometne strategije, regionalne oz. medobčinske celostne strategije pa je smiselno izdelati za manjše občine, ki se smiselno povezujejo tako prostorsko kot na vsebinski ravni. Občina Ormož je to tudi upoštevala in se na razpis prijavila v konzorciju z občinama Središče ob Dravi in Sveti Tomaž. Občini Središče ob Dravi in Sveti Tomaž sami ne bi mogli nastopati na javnem razpisu, saj nimata naselja s statusom mestnega naselja, zato smo nastopili kot konzorcij, saj smo prepričani, da celostna prometna strategija ne sme biti omejena le na velika mesta in občine, temveč tudi na manjša, kakršnih je v Sloveniji večina. Merila za ocenjevanje vlog na osnovi točkovanja so bila nastavljena nepremišljeno in nestrokovno, saj so vloge občin, ki so nastopale v konzorciju, npr. dveh občin v velikosti nad 30.000 prebivalcev, bile točkovane manj kot občina v velikosti 7.000 prebivalcev, ki je nastopala sama, kar je skrajno nelogično. Navedeno je povzročilo, da se občine egoistično prijavljajo same na ta razpis, čeprav je vsem jasno, da je izdelava strategije za npr. tri občine veliko cenejša kot za vsako občino posebej. Pogoji razpisa so bili nastavljeni zelo neekonomično in negospodarno.«

Previsoke ocene stroškov izdelave študij – bo evropski denar ostal neporabljen?!

Kakšno prometno ureditev si želijo v Lenartu

V Slovenski Bistrici bodo urejali promet v centru občine in na periferiji

Miklavž na Dravskem polju s strategijo zajema vsa naselja

Mestne občine v Sloveniji, ki so uspele na razpisu za sofinanciranje CPS*

Občine Podravja, ki so uspele na razpisu za sofinanciranje CPS

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 21.02.2020 02:33

    Dela:- Do 5. ure, bo na gorenjski avtocesti zaprt predor Šentvid v obe smeri. Obvoz je urejen po ljubljanski severni[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300