Velike porodne težave interesne zveze haloških občin
Štajerski Tednik
Tipografija

Interesna zveza haloških občin, ustanovljena lani jeseni, je že v povojih doživela nekaj pretresov. Potem ko je iz zveze letos izstopila občina Videm, ki je bila sicer med prvimi podpisniki ustanovitve omenjene zveze, se zdaj zatika pri spremembah akta o ustanovitvi, saj morajo vse občine soustanoviteljice potrditi izstop občine Videm. Občina Makole tega še do zdaj ni naredila, zato so vsi nadaljnji koraki za zdaj ustavljeni.

V Interesni zvezi haloških občin (IZHA) za zdaj tako ostajajo naslednje občine: Makole, Rogatec, Žetale, Podlehnik, Cirkulane, Zavrč in Majšperk.

Ne glede na zaplete pri formalnopravni ureditvi članstva (in posledično akta oz. odloka o ustanovitvi) so se župani vključenih občin pred kratkim mudili na obisku v Ljubljani; konkretno pri kmetijski ministrici Aleksandri Pivec. Govora je bilo o možnostih državnega financiranja IZHA preko morebitnih razpisov. Dejstvo je namreč, da razpisov, ki bi bili pisani na kožo tovrstnim zvezam občin, v Sloveniji ni – že iz preprostega razloga, ker je IZHA prva takšna oblika združenja občin v državi. Kot je po srečanju povedala majšperška županja Darinka Fakin, so v Ljubljani dobili osnovne informacije, na katere razpise bi se morebiti lahko prijavili že v tem obdobju (seveda, ko bodo urejene vse formalnosti), prav tako pa tudi informacije o tem, kaj bodo prioritete prihodnje finančne perspektive (po letu 2020). Čeprav povedano bolj med vrsticami, je bilo razumeti, da bo IZHA najverjetneje lahko prvi državni razpisni denar črpala šele v novi finančni perspektivi, torej čez kakšno leto ali dve.

Marinič: »IZHA je še ena zgodba, od katere bo haloški turizem dobil najmanj!«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 21.02.2020 02:33

    Dela:- Do 5. ure, bo na gorenjski avtocesti zaprt predor Šentvid v obe smeri. Obvoz je urejen po ljubljanski severni[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300