Ptujsko sodišče: „Sem skrajnež, nimam mej, rad grem do konca ...“
Štajerski Tednik
Tipografija

Sodnica ptujskega okrožnega sodišča Marjana Kosi je v tem tednu na podlagi priznanja krivde izdala dve obsodilni sodbi za tujca, ki sta na območje Slovenije tihotapila ljudi. Oba sta se s tožilstvom predhodno dogovorila, da krivdo za očitano jima kaznivo dejanje priznata.

Oleg Pliushkin je 23. avgusta v Slovenijo nezakonito pripeljal pet državljanov Iraka. Plačali naj bi mu med 2.000 in 3.500 evrov, čeprav tega na sodišču ni potrdil. Tujce je v najeto vozilo Audi A3 naložil na Hrvaškem. Do tja jih je iz Bosne pripeljal drugi organizator prevoza, Pliushkin jih je prevzel in pripeljal v Slovenijo. Pri tem je kršil 308. člen Kazenskega zakonika o prepovedanem prehajanju državne meje. Policisti so ga „na delu“ ujeli v dopoldanskem času (10.40) in od takrat je za zapahi.

Plačila čez Western Union

Obdolženi je na sodišču povedal, da je živel v Varšavi, kamor naj bi prišel na delo, delal naj bi v gradbeništvu. A ker da so posli propadli in ker dela ni bilo, je prestopil prag zakona. Bil naj bi v finančni stiski, ta naj bi ga gnala v storitev kaznivega dejanja. Zavedal se je, da so njegova dejanja na drugi strani zakona. Denar, ki bi ga zaslužil s prevozom, bi namenil za svojo štiriletno hčer. Ko ga je sodnica Kosijeva vprašala, kje živi družina, je pojasnil, da je žena v Minsku v Belorusiji, ukvarja se z računovodstvom in zasluži okoli 400 dolarjev mesečno, kar pa da ne omogoča preživetja. Starši obdolženega naj bi živeli v Rusiji, sam pa je, kot že rečeno, bival v Varšavi, dovoljenje naj bi mu veljalo pol leta. Preko spleta je navezal stike s kriminalnim podzemljem in se dogovoril, da bo čez slovensko mejo peljal tujce.

Deset mesecev zapora, stroške postopka krije država

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 09.04.2020 06:06

    Do preklica ob nedeljah, praznikih ter v petek pred veliko nočjo ni omejitve za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300