Sodijo alkoholiki in duševni bolniki v domove upokojencev?
Štajerski Tednik
Tipografija

Številni domovi upokojencev zraven svoje osnovne dejavnosti, oskrbe starostnikov, skrbijo tudi za osebe s posebnimi potrebami. Večinoma so to mlajše osebe, ki so bodisi gibalno ovirane zaradi poškodb bodisi imajo dolgotrajne težave v duševnem zdravju, so alkoholiki ... Prav s slednjimi imajo pogosto največ težav, ne le stanovalci, pač pa tudi zaposleni.

Trenutno je v domski enoti Muretinci 40 stanovalcev v posebnem varstvu, od tega je 17 alkoholikov. Velika večina, kar 32, je starih manj kot 65 let. Vsi ti so nastanjeni v enoti Muretinci. Najmlajši stanovalec šteje komaj 35 let.

Čeprav so upravičenci do posebnega varstva nastanjeni v dveh etažah ločeno od starejših, to očitno še zdaleč ni idealna rešitev.

„Stanovalci v posebni obliki varstva imajo dolgotrajne težave v duševnem zdravju, zmerne motnje v duševnem razvoju, kombinacijo motenj ter poškodbe glave. Pri 17 stanovalcih je prisoten sindrom odvisnosti od alkohola ali poškodbe možganov zaradi uživanja alkohola. Pri teh posameznikih so prisotne tudi druge duševne in vedenjske motnje zaradi dolgoletnega uživanja alkohola. Pri teh osebah je potrebno nenehno usmerjanje in korigiranje njihovega vedenja, kar vključuje tudi obravnavo agresivnega vedenja. Ker večina izmed teh stanovalcev ni bila nikoli vključena v zdravljenje alkoholizma, niti za zdravljenje niso motivirani, pogosto prihaja do ponovne zlorabe alkohola, kar lahko privede do agresije in posledično do nevarnosti za druge. Ti stanovalci so praviloma vsi pokretni in zmorejo poskrbeti zase,“ je pojasnila strokovna vodja Doma upokojencev Ptuj Vesna Šiplič Horvat.

Starejši stanovalci se jih včasih bojijo

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300