Za njivo na vzhodu bo kmet dobil več kot dvakrat manj kot na zahodu Slovenije
Štajerski Tednik
Tipografija

Znano je, da nepremičnine v zahodni Sloveniji dosegajo višje cene kot tiste v vzhodni Sloveniji, zato tudi ni posebno presenečenje, da so prodajne in zakupne cene njiv in travnikov v zahodnem delu države višje kot na vzhodnem. Kljub temu pa v oči bodejo podatki statističnega urada, ki kažejo, da gre pravzaprav za zelo velike razlike. V EU je sicer zemlja najdražja na Nizozemskem, najcenejša pa v Romuniji in Latviji.

Lani je bil hektar njive v Sloveniji v povprečju prodan za 18.460 evrov, vendar so cene na zahodu dosegale kar 36.359, na vzhodu pa zgolj 15.167 evrov na hektar, kar pomeni več kot dvakrat nižji izplen.

Tudi pri ceni travnikov ogromna razlika

Trajni travniki in pašniki so bili v povprečju prodani za 16.946 evrov za hektar.Cene so na zahodu države znašale 23.593, na vzhodu pa 13.212 evrov.

Razlike so tudi v letni zakupnini. Lani se je v povprečju za celotno Slovenijo tako za njive kot travnike gibala okrog 135 evrov za hektar oziroma 155 evrov za zakup v zahodni Sloveniji in 126 za zakup hektarja njive ali travnika v vzhodni Sloveniji.

Iz tabele 2 je razvidno, da cene zakupnin zadnja štiri leta bistveno ne odstopajo, najvišje pa so bile leta 2016.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300