Trgovina z belim blagom: Skozi Paradiž in Mali Okič pretihotapili 143 Kitajcev
Štajerski Tednik
Tipografija

Krajani obmejnih naselij v Halozah so že dalj časa opozarjali na sumljivo gibanje neznanih oseb in vozil skozi njihova naselja. Zaskrbljeni so bili za svojo varnost, preganjala jih je negotovost o tem, kaj se v njihovih vasicah dogaja.

Javno in preveč na glas si o domnevi, da so koridor za nezakonite migrante, niso upali govoriti. Tu in tam je kakšen domačin za rokav pocukal občinskega svetnika, ta pa je nato problem običajno izpostavil na občinskem svetu. Tudi župani obmejnih občin so (bili) v skrbeh za občane, ki živijo tik ob meji. Kaj jim reči, kako jih pomiriti, kaj svetovati? Da so bila opažanja in opozorila krajanov v zvezi z nezakonitimi prehodi državne meje na mestu, sedaj iz dneva v dan potrjujejo tudi uradni podatki. Ptujsko okrožno sodišče je to jesen imelo oziroma še ima toliko opravka s tihotapci ljudi kot že dolgo ne. Te dni so na Policijski upravi (PU) Maribor javnosti predstavili enega izmed zadnjih primerov, ko so tihotapcem uspešno stopili na prste. Kriminalna združba 12 ljudi, od tega je bilo osem Kitajcev, je v Slovenijo v letu in pol skozi Haloze na nezakonit način prepeljala najmanj 143 tujcev, v večini Kitajcev, v poslu pa se je zavrtelo kar 1,3 milijona evrov. Tujci so organizatorjem nezakonitih prehodov za pot iz Kitajske do Italije plačali med 9.000 in 14.000 evri za osebo.

Med osumljenimi tudi taksisti

„Tujce so z letalskimi prevozi iz Kitajske večinoma preko Moskve spravili v Beograd, od tam pa nezakonito čez Hrvaško ali Bosno in Hercegovino v Slovenijo. Za prevoze do Italije so najemali različne voznike taksi vozil, nato pa tujce nezakonito spravili še čez državno mejo med Slovenijo in Italijo. Štirje osumljenci so vozniki taksi vozil, ki so prevoze opravljali pod pretvezo javnih prevozov potnikov. Z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov smo ugotovili, da so vozniki taksijev člani kriminalne združbe, v kateri so imeli točno določeno vlogo,“ so razložili možje v modrem.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 04.06.2020 16:14

    Zaprt je vozni pas zaradi okvare tovornega vozila na vipavski hitri cesti med predorom Barnica in pokritim vkopom Rebernice 2[…]

radioptuj300