Ptuj: Gostinci bi žur do jutranjih ur, občani pa mir v svoj revir ...
Štajerski Tednik
Tipografija

Minuli mesec je ptujska občina dala v razpravo osnutek odloka o merilih za podaljšanje obratovalnega časa gostinskih lokalov. Izvedli so tudi javno obravnavo, ki so se je udeležili tako gostinci kot stanovalci. Iz njihove debate je bilo možno razbrati, da bo zelo težko najti kompromisno rešitev, ki bo pogodu vsem vpletenim. Ključni problemi pa: delovni čas lokalov in teras ter prepogoste izrabe (doslej neomejenega števila) izdaje dovolilnic za izredne dogodke, s čimer se je obratovalni čas podaljševal – v nekaterih primerih vsak konec tedna.

Bojazen, ki so jo ob prvi obravnavi osnutka izrazili že mestni svetniki, se vse bolj uresničuje; pri sprejemu odloka bo skorajda nemogoče ugoditi gostincem, ki si s to dejavnostjo služijo kruh, in stanovalcem, ki vztrajajo pri tem, da imajo pravico do mirnega počitka.

Različna pravila za mestno jedro in ostala območja

Kot je pojasnila županja MO Ptuj Nuška Gajšek, sta ključna razloga za pripravo odloka dva: dejstvo, da je v preteklosti prihajalo do zlorab pri izdaji dovolilnic za podaljšanje delovnega časa ter potreba po spremembi obratovalnega časa lokalov in njihovih teras.

Območja so po novem razdelili glede na občinski prostorski načrt; na staro mestno jedro in zunaj njega. Od tega bo odvisen tudi čas obratovanja, ne zgolj lokala, pač pa tudi teras.

Če bo odlok sprejet, bodo posebna pravila veljala za mestno jedro, kjer bi bili lokali odprti do polnoči, terase pa do 22. ure, medtem ko bi zunaj centra mesta gostilne delovale do 22. ure. Izjema so lokali v industrijskih conah ter v prometnih in proizvodnih območjih. Merila se razlikujejo tudi glede namembnosti lokalov. Ustanovljena bo tudi posebna komisija, ki bo imela diskrecijsko pravico odločati o posameznih primerih. „Mislim, da je rešitev, ki smo jo našli s terasami, dober kompromis med tistimi, ki želijo mir, in tistimi, ki delajo,“ je prepričana županja.

Konec tedna gredo ob enih zjutraj ljudje šele ven ...

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 04.06.2020 16:39

    Zaprt je vozni pas zaradi okvare tovornega vozila na vipavski hitri cesti med predorom Barnica in pokritim vkopom Rebernice 2[…]

radioptuj300