Težave s koncesionarji, ki ne želijo brezplačno cepiti proti gripi
Štajerski Tednik
Tipografija

Cepljenje proti gripi naj bi bilo letos za vse starejše od 65 let, kronične bolnike, ljudi z izrazito povečano telesno težo in nosečnice pri njihovem izbranem zdravniku brezplačno. A ker nekateri koncesionarji v Podravju niso želeli cepiti svojih pacientov, so jih napotili v ptujski zdravstveni dom. Tam so jim za cepljenje zaračunali 14 evrov. To po besedah direktorice Metke Petek Uhan do pacientov ni pošteno, zato je že ukrepala in zdravstveno ministrstvo pozvala k spremembi navodil.

»Ker je Društvo upokojencev Kidričevo organiziralo skupno cepljenje za vse starejše od 65 let, sem se ga udeležil. Nizke pokojnine nas enostavno prisilijo, da moramo gledati na vsak evro. Ko sem prišel na vrsto, mi je zdravnica pojasnila, da nisem njen pacient in da se lahko brezplačno cepim le pri svojem izbranem zdravniku. Od tam sem šel na Ptuj, k zasebniku. Ker naj ne bi cepili, so me napotili v Zdravstveni dom Ptuj, kjer pa so mi pojasnili, da te lahko brezplačno cepi le tvoj zdravnik, zato sem za cepljenje proti gripi moral plačati. Toliko o tem, da je cepljenje brezplačno za vse, ki jim to pripada,« pravi naš bralec. Obrnil se je tudi na varuhinjo pacientov pravic, ki naj bi mu svetovala, da plačan račun izstavi ZZZS in zahteva povračilo denarja, 14 evrov.

»Vsak izbrani zdravnik bi pacienta moral cepiti!«

Kot ugotavlja Metka Petek Uhan, direktorica Zdravstvenega doma Ptuj, pa to še zdaleč ni osamljen primer. Takšnih je bilo v zadnjih dveh tednih veliko: »To absolutno ni pošteno. Vsak izbrani osebni zdravnik bi pacienta moral cepiti. Ker niso želeli, so jih dejansko pošiljali k nam, pri čemer pa mi nimamo zakonske podlage, da bi lahko cepili brezplačno. Jasno je določeno, da to lahko uredi le izbrani zdravnik.«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

radioptuj300