Haloze: Izgradnja optičnega omrežja je na vidiku, a ne za čisto vse
Štajerski Tednik
Tipografija

Dandanes z eno nogo tako rekoč živimo na spletu. In čeprav je za večino kakovostna spletna poveza vsaj tako nujna kot npr. urejena cestna infrastruktura, sta za Haložane obe področji velik izziv. Spletnega naj bi za tiste, kjer se je izkazalo, da je ekonomsko vzdržno, rešilo podjetje Rune Enia.

Pred leti so se haloške občine povezale v konzorcij, ki naj bi kandidiral za pridobitev sredstev za izgradnjo optičnega omrežja v Halozah. Kot je pojasnil žetalski župan Anton Butolen, se je vmes spremenil sistem kandidiranja za evropska sredstva, za katera se ne morejo potegovati občine, temveč ponudniki. »Sicer pa, kjer so bele lise, torej kjer je slab dostop do hitrega interneta, bi moralo kmetijsko ministrstvo objaviti razpis. Ta razpis obljubljajo že lep čas. Na drugih območjih pa naj bi optično omrežje gradilo podjetje Rune Enia, pri nas bi lahko gradnjo začelo najhitreje naslednje poletje. To pomeni, da bo uporabnikom na neki način zgrajena internetna infrastruktura, nato pa si bodo ponudnika internetnih storitev izbrali sami,« je povedal Butolen. Soudeležbe občin pri tem projektu ni, saj gre v celoti za zasebno investicijo. Občine podjetju pomagajo le skladno z določili zakona o elektronskih komunikacijah pri pridobivanju služnosti in komunikaciji do občanov. Ocenjena vrednost projekta za celotno Slovenijo je 191 milijonov evrov.

Ekonomska upravičenost – nad osem priključkov na km2

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 04.06.2020 16:39

    Zaprt je vozni pas zaradi okvare tovornega vozila na vipavski hitri cesti med predorom Barnica in pokritim vkopom Rebernice 2[…]

radioptuj300