Kdo in kdaj bo vračal denar tistim, ki so že plačali cepljenje proti gripi
Štajerski Tednik
Tipografija

Aprila letos je bil sprejet Pravilnik o določitvi programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2019, izvajanje cepljenja proti gripi pa se je začelo novembra letos. Brezplačno so ga za upravičence najprej lahko izvajali zgolj izbrani osebni zdravniki, kar se je izkazalo za nesmisel, ki so ga po številnih zapletih zdaj uredili. So pa v vmesnem času nekateri posamezniki cepljenje – čeprav jim je pripadalo brezplačno – plačali. Zdaj jim bodo stroške vračali.

Cepljenje proti gripi naj bi bilo letos za vse starejše od 65 let, kronične bolnike, ljudi z izrazito povečano telesno težo in nosečnice brezplačno. A ker nekateri zdravniki, predvsem koncesionarji, niso želeli cepiti svojih pacientov, so jih pošiljali v javne zavode. Tam so jim za cepljenje zaračunali 14 evrov. Prav to dejstvo pa je razkrilo pomanjkljive določbe omenjenega Pravilnika.

Cepljenje proti gripi je prvih nekaj dni namreč brezplačno potekalo le pri izbranih osebnih zdravnikih, pri vseh ostalih pa samoplačniško. Enako tudi v ambulantah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer so se mnogi cepili samoplačniško, nato pa zahtevali povračilo stroškov. A od tam so sporočili, da stroškov samoplačniškega cepljenja proti gripi ne morejo vračati, saj bi pri tem kršili zakonodajo.

Kdo naj vrača denar

Odkar je v veljavi spremenjen Pravilnik, cepljenje proti gripi in kritje stroškov cepljenja za vse, ki jim to pripada, poteka povsem nemoteno. Na stroške zavarovalnice.

V neenakopravnem položaju pa so se znašli tisti, ki bi bili upravičeni do brezplačnega cepljenja, pa so se cepili v času od 11. do 16. novembra. Ministrstvo, ki je hitro odzvalo, je zagotovilo, da bo strošek cepljenja tistim, ki so plačali, vrnjen. Nova težava pa se je pojavila pri določanju načina, kdo in kako naj vrača neupravičeno zaračunano cepljenje.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 19:01

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300