Soupraviteljstvo župnij postaja stalnica, vrata cerkev vse večkrat zaprta
Štajerski Tednik
Tipografija

O pomanjkanju duhovnikov se govori že dalj časa. »Sedaj se ta kriza vse bolj tudi dejansko občuti,« so priznali na mariborski nadškofiji. Primanjkljaj novih duhovnikov, upokojevanje, manjše število vernikov so razlogi, ki vodijo v združevanje župnij oziroma soupraviteljstvo, čemur smo priča tudi v Podravju.

»Glavni razlog za spremembe je manjše število duhovnikov, predvsem mlajših duhovnikov,« so povedali. Iz tega razloga so bile že narejene večje spremembe glede pastoralnega dela, med drugim pred tremi leti tudi v mestu Ptuj, ko sta bili ukinjeni dve samostanski skupnosti in je pastoralno delo organizirano iz enega centra. Želja nadškofa in sodelavcev je seveda, da se ohrani vse pastoralne postojanke, ključni pri tem so župljani, so poudarili.

»Dejstvo je, da kolikor bo versko življenje v nekem kraju živo, bo župnija še naprej obstajala, četudi bo duhovnik med vernike prišel od drugje in v skladu z možnostmi opravil tam sveto mašo in podeljeval zakramente, katerih podeljevanje je pridržano duhovnikom. Če bodo župnijske skupnosti žive, torej ni razloga za ukinjanja župnij ali zapiranja cerkva,« so še povedali. Ob tem so dodali, da so glede organizacije pastoralnega dela pred nadškofijami spremembe, ampak takšne spremembe se ne dogajajo na hitro, kar čez noč.

Kadrovske menjave mariborske nadškofije

So se pa letos spremembe zgodile v več župnijah v Podravju. Župljani Makol že vse od odhoda župnika in soupravitelja župnije Studenice gostijo duhovnike iz drugih far; da bi ponovno pridobili svojega župnika, za zdaj ni pričakovati, saj je bil za soupravitelja imenovan župnik župnije Črešnjevec Tomislav Šentak.

Tudi v župniji sv. Barbare v Halozah, po odhodu Emila Dreva v pokoj, duhovniške obveznosti izvaja Jože Pasičnjek, sicer župnik v Zavrču.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 19:01

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300