Cena za propadajoči grad Ristovec je absolutno previsoka: Edini znani kupec čaka na tretjo dražbo
Štajerski Tednik
Tipografija

Tudi drugi poskus prodaje gradu Ristovec s pripadajočim zemljiščem, in sicer na javni dražbi konec novembra po načelu videno-kupljeno, ni uspel, saj nanjo ni nihče prišel. Lastnica nepremičnine je Mestna občina Ptuj, izklicna cena za prodajo pa je bila tudi v drugo 85.000 evrov. Na občini pravijo, da bodo prodajo nadaljevali.

Za prodajo so se na občini odločili, ker je bilo za nakup gradu zanimanje, po dveh propadlih dražbah, na katerih ni bilo dražiteljev, pa je bilo sklepati, da tega interesa ni več.

»To nikakor ne drži, saj me Ristovec še zmeraj zanima in sem potencialni kupec, vendar nikakor ne za to izklicno ceno,« pravi Ignac Janžekovič, profesor biologije in kemije, zaposlen na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru in dodaja, da je bila županja Nuška Gajšek sploh prva med ptujskimi župani, ki mu je prisluhnila in pozdravila njegovo idejo.

Janžekovič: »Cena bi z vsako dražbo morala padati«

»Grad je potreben temeljite obnove, statika je slaba, del stropa porušen, strokovnjaki pravijo, da bi se lahko njegova severna stena v prihodnjih dveh letih celo porušila, tako da bi bilo res nujno začeti sanacijo, če obstaja resen interes, da se grad ohrani, sicer kmalu ne bo več kaj sanirati. Nisem prišel na prvo dražbo, ker sem računal, da bodo na drugo ceno, ki je absolutno previsoka, znižali, kot je to pač običaj na dražbah, a je niso. Velja, da je cena na drugi dražbi nižja za 15 do 20 odstotkov, na tretji pa tudi za polovico. Upam, da bo občinska komisija, ki o tem odloča, razmišljala v to smer.«

Janžekovič je sicer že predlagal, da bi mu občina za začetek prodala samo enonadstropno stavbo v velikosti 646 kvadratnih metrov z vrtom, kasneje pa še pripadajoče zemljišče v velikosti dobrih 4.200 kvadratnih metrov, vendar se komisija s tem ni strinjala, saj želi Ristovec prodati v celoti.

Grad nima uporabnega dovoljenja, zato kredit ni možen

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

Prireditvenik

radioptuj300