Podganji raj ob potoku Grajena, v ptujski kanalizaciji in parku
Štajerski Tednik
Tipografija

Podgane so lahko v urbanih in ruralnih okoljih zelo velika nadloga. Prenašajo nalezljive bolezni, z glodanjem poškodujejo stene, cevi, napeljave … Nemalokrat se je že zgodilo, da so pregrizle kable električne napeljave, prišlo je do kratkega stika ali iskrenja, nastal je požar. V mrzlih zimskih dneh iščejo zavetje v hlevih, gospodarskih poslopjih, pod pokrovi toplih avtomobilov. Zato se ne čuditi, če vam kakšen glodavec tudi na avtomobilu pregloda katero od napeljav.

V mestih se podgane največ zadržujejo v kanalizacijskih cevovodih in ob strugah potokov. Na podeželju so velika nadloga na kmetijah. Hlevi, gnojne jame in gospodarska poslopja so za njih pravi hotel. Hrana je na vsakem koraku na dosegu, hlevi pa topli in nudijo ugodno zavetje. A podgane niso tako nedolžna bitja. Dosežejo in preglodajo skoraj vse, živijo povsod, tudi v vodi. Na mestu, kjer se naselijo, lahko povzročijo ogromno škodo.

Že nekajkrat ste nas bralci opozorili na njihovo (povečano) prisotnost. Na Ptuju imajo ob potoku Grajena pravi raj. Sredi dneva jih je moč videti plavati po strugi, brskajo po bližnjih koših za smeti in iščejo hrano. »Srednješolci na poti na avtobusno postajo velikokrat v koš vržejo ostanke hrane, največkrat na pol pojedeni sendvič. Podgane brez kakršnegakoli strahu visijo na košu in pomalicajo, kar je ostalo za ljudmi. Bližine človeka se sploh ne ustrašijo,« je povedal bralec.

Druga zgodba je z Osojnikove ulice, kjer je marsikdaj opaziti podgane, kako smukajo v in iz jaškov meteorne kanalizacije. Tretji primer je ptujski mestni park.

Jernej Šömen iz Komunalnega podjetja (KP) Ptuj je pojasnil, da so glodavci, predvsem podgane, zaradi obilice hrane vseskozi prisotne v kanalizacijskih jaških. »Izrazitejše je to v okolici večstanovanjskih objektov in središču mesta Ptuj, torej na lokacijah, kjer so interna omrežja kanalizacije bolj razvejana. Kot preventivni ukrep izvajamo na območju mestne občine Ptuj deratizacijo javnega kanalizacijskega omrežja sistematično trikrat na leto. Prav tako se na manjših kanalizacijskih sistemih in vseh objektih čiščenja odpadnih vod, predvsem v elektro krmilnih omarah in v okolici opreme za izločevanje delcev iz odpadnih vod (mehanskega čiščenja), po potrebi nastavljajo vabe. Na objektih čiščenja se zraven podgan redno pojavljajo tudi miši, predvsem konec jeseni pred pričetkom hladnejšega zimskega časa. Pri tem se strupi nastavljajo na mestih, kjer so bili v preteklosti zaznani škodljivci, ter na mestih, kjer opazimo sledi.«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 19:01

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300