Lovci lahko lovijo skoraj na vašem dvorišču
Štajerski Tednik
Tipografija

Kdor živi na podeželju, je vajen odmaknjenih strelov iz lovskih pušk in srečanja z lovci na lokalnih cestah, precej manj običajno pa je videti skupine lovcev v neposredni bližini naselij. Tabla ob cesti, ki vam sporoča, da morate paziti, ker ste v območju lova, občutek nelagodja samo še poveča.

Oktober, november in december že tradicionalno veljajo za glavno lovsko sezono, ko je dovoljen lov na večino divjadi, zato ne preseneča, da je v tem času večkrat slišati poke iz pušk. Na ravnicah Pesniške doline, v neposredni bližini naselja Gočova v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah, kjer so lovili malo divjad, pa se je večja skupina lovcev, opremljenih s puškami, oblečenih v odsevne jopiče in v spremstvu psov, sprehajala tudi po regionalni cesti. 

Zanimalo nas je, ali je to dovoljeno in koliko metrov od hiš lahko lovci lovijo. Zakon o divjadi in lovstvu v svojem 44. členu o prepovedih pri opravljanju lova govori o uporabi lovskega orožja na skupinskih lovih; iz zapisanega izhaja, da lovci ne smejo loviti bližje kot 50 metrov od naselij in zaselkov, kar v praksi pomeni, da vam lahko pridejo tako rekoč na dvorišče, če imate dovolj veliko. Zato se najbrž upravičeno postavlja vprašanje, ali je 50 metrov od naselja primerna zakonska razdalja za lov.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 17:45

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300