Destrnik: V letu 2020 bodo občani plačevali tudi za nepozidana stavbna zemljišča
Štajerski Tednik
Tipografija

Destrniški svetniki so potrdili novi odlok o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč, v kar so bili pravzaprav primorani, saj je okoljsko ministrstvo konec avgusta občino zaradi neskladnosti in nezakonitosti pozvalo k odpravi starega odloka.

Zgodba o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) se je začela že decembra lani, ko je Franc Pukšič po ponovnem prevzemu županske funkcije nadomestilo znižal za 20 odstotkov, kot je tudi obljubil pred volitvami. Opozicijski del svetnikov je zato predlog novega odloka sprejel z veliko negodovanja in očitki, da je bilo decembrsko znižanje nadomestila zgolj Pukšičev predvolilni sladkorček, ki da mu je zdaj pričakovano sledilo povišanje.

Pukšičeve politične točke

»Če se najprej ustavim pri predlogu rebalansa proračuna za leto 2020: proračunsko leto se še niti začelo ni, pa ga mi že usklajujemo z rebalansom, to je narobe svet. Da se nekaj dogaja na postavki nadomestil, je bilo že takoj videti v rebalansu, kjer so predvideni prihodki z 79.000 narasli na 111.000 evrov, torej so višji za 45 odstotkov. Kaj se je torej zgodilo? Pukšič je ukinil več obračunskih območij za celotno občino; prej so bila tri, in sicer za center Destrnika, za okoliška strnjena naselja in za razpršene poselitve. Na osnovi teh območij se je doslej tudi obračunavalo nadomestilo, po novem pa vsi spadamo v isto območje. Poleg tega bomo s sprejetjem odloka občani prvič dolžni plačati tudi nadomestilo za uporabo nepozidanega stavbnega zemljišča. Ne razumem, zakaj bi občane dodatno finančno obremenjevali vnaprej, še preden država sprejme nepremičninski davek, ki bo ovrednotil tudi prazne gradbene parcele. Mene s to potezo župan Pukšič sploh ni presenetil. Prepričan sem, da je o tem s figo v žepu razmišljal že lani, ko je populistično znižal nadomestilo. Nekako je pač treba nazaj spraviti, kar si za politične točke poklonil,« se je jezil svetnik Branko Horvat in dodal, da so nepremičnine v središču Destrnika zaradi poenotenega območja zdaj res nekoliko razbremenjene, a na račun tistih v okolici.

Prelagali na nepremičninski davek

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 08.04.2020 22:21

    Na ljubljanski zahodni obvoznici je zaprt uvoz Brdo proti razcepu Kozarje.Do preklica ob nedeljah, praznikih ter v petek pred veliko[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300