S »čudežno tabletko« do nesmrdeče gnojevke?
Štajerski Tednik
Tipografija

V Radljah ob Dravi se občani že več let pritožujejo zaradi neprijetnih vonjav, ki se pri gnojenju na poljih širijo v bližnja naselja. Zato občani in člani iniciative za čist zrak od občine zahtevajo sprejetje posebnega odloka, ki bi urejal področje gnojenja.

Glede odloka, za pripravo katerega je iniciativa že tudi podala več predlogov, se na občini sicer še niso opredelili, ga pa proučujejo. Obenem pa so začeli poskusno testirati posebno sredstvo, ki se dodaja gnojevki in naj bi pospešilo njeno razgradnjo.

Izbrali so ponudnika, ki izvaja testiranja že vse od pomladi, ko je bil odvzet vzorec gnojevke, ki so mu dodali omenjeni preparat. V jesenskem času so to gnojevko razvozili po kmetijskih površinah izbrane testne kmetije, testiranje oz. preverjanje različnih parametrov pa bo trajalo še vse do začetka prihodnjega leta, pojasnjujejo. Letos ponudnik izvaja testiranje še brezplačno, če bodo analize pokazale, da je sredstvo učinkovito, pa bo občina v prihodnjem letu izvedla javni razpis za sofinanciranje preparata kmetom, ki imajo kmetijske površine v neposredni bližini naselja. Vodstvo občine se sicer zaveda, da neprijetnih vonjav ob razvozu gnojevke ne morejo povsem preprečiti, cilj pa je, da jih poskušajo čim bolj omejiti.

Na ptujskem KGZ z radovednostjo čakajo na rezultate

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 17:45

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300