Podravje, Slovenija: Na vzhodu države so starostne pokojnine daleč najnižje v državi
Štajerski Tednik
Tipografija

Marsikateri starostnik je na robu obupa, saj s pokojnino, ki jo prejema, ne more preživeti. Prag revščine v naši državi statistično preračunano znaša 662 evrov, bolj malo pa je tistih upokojencev, ki se lahko »pohvalijo« s tako »visoko« pokojnino. Sploh v občinah Spodnjega Podravja (in deloma tudi Pomurja), kjer so pokojnine v povprečju tako nizke, da jih je že sarmotno zapisati. Stiska staremu človeku jemlje dostojanstvo in ga peha v položaj, ko si mora, da bi poravnal najnujnejše življenjske stroške, trgati od ust. Dobesedno je marsikateri slovenski upokojenec lačen.

»Imamo precej primerov, ko se starejši obrnejo na nas, ker ne vedo, kaj storiti, saj jim za hrano zmanjka denarja. Mi imamo namreč vedno na zalogi vsaj nekaj najosnovnejših potrebščin, in če je potreba, seveda damo kakšne testenine, mleko, moko in podobno. Ljudje plačajo položnice za komunalo, elektriko, ogrevanje in drugo najnujnejše, potem jim za v trgovino zmanjka. Na srečo ima večina svoje vrtove, da si lahko nekaj hrane sami pridelajo; krompir ali kaj zelenjave za ozimnico. A dosti je tudi takih, ki niso več fizično tako vitalni in ta rešitev zanje ne pride v poštev,« o bridki usodi seniorjev priča predsednica enega od društev upokojencev.

Najnižje povprečne pokojnine v Juršincih, Svetem Andražu, Svetem Tomažu ...

Zvišanje pokojnine za tri hlebce kruha ...

Najnižja izplačana pokojnina 218, najvišja 2.700 evrov

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 09.04.2020 00:10

    Do preklica ob nedeljah, praznikih ter v petek pred veliko nočjo ni omejitve za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300