Haloze: Prvi posredovalci: junaki, ki pomagajo reševati življenja
Štajerski Tednik
Tipografija

Pred dvema letoma se je v Leskovcu kot prva v spodnjepodravski regiji oblikovala ekipa prvih posredovalcev. Člani tamkajšnjega gasilskega društva, ki sicer skrbijo za požarno varnost ter zagotavljajo reševanje v primeru naravnih in drugih nesreč, so opravili usposabljanja za prve posredovalce in začeli nuditi prvo pomoč ob morebitnih nesrečah ali akutnih bolezenskih stanjih, na primer zastojih srca.

To ne pomeni, da so v celoti prevzeli delo nujne medicinske pomoči (NMP). So pa postali pomemben člen ekip zaščite in reševanja tudi na zdravstvenem področju. Reševalno vozilo iz Ptuja do Leskovca potrebuje vsaj 15 minut. Kraji, kot so Okič, Varnica, Skorišnjak, Gradišče (videmsko, ne cirkulansko), so od središča Leskovca oddaljeni še dodatnih 10, 15 minut. Nemalokrat se zgodi, da navigacija odpove in reševalci ne najdejo pravega naslova. Haloških bregov in dolin je na stotine, ceste so strme, ozke, nepregledne, nekatere makadamske, druge gozdne … Skratka, haloški teren predstavlja izziv še dobrim poznavalcem, kaj šele nekomu, ki ima z njim malo ali skoraj nič izkušenj. Ko gre za reševanje življenj, so pomembne sekunde. Čakanje na pomoč se vleče in vleče. Čeprav minevajo minute, se zdi, da tečejo ure.

Da pomoč na kraj dogodka prispe čim prej, je medicinska stroka za nudenje prve pomoči usposobila gasilce. Njihova pomoč je zlata vredna predvsem na odročnejših, oddaljenih in zahtevnih terenih. Prvi posredovalci so usposobljeni za delo z AED-aparati za oživljanje, oskrbeti znajo rane in zaustaviti krvavitve. Profesionalnim reševalcem in zdravniku nudijo pomoč pri njihovem delu, zavarujejo kraj dogodka in podobno. Pomembno je, da jim poznavanje terena omogoča hiter prihod na kraj dogodka in da poškodovanemu ali obolelemu čim prej nudijo prvo pomoč.

Lanski primer: kosilnica domačinu odtrgala nogo

Prvi posredovalci PGD Leskovec so lani posredovali sedemkrat. Najbolj jim je v spominu ostalo reševanje 39-letnega domačina Andreja Perneka, ki mu je rotacijska kosilnica pod kolenom odrezala nogo. Ker je traktor med košnjo na travniku zdrsnil v jamo in se prevrnil, ga je vrglo skozi zadnje okno. Padel je na kosilnico, vrteči se noži so mu odtrgali nogo. Sreča v nesreči je bila, da je dogajanje opazil Andrej Feguš in takoj posredoval.

Vedel je, da mora nogo močno oviti, da bo zaustavil krvavitev, poškodovanega je ves čas ohranjal pri zavesti. Medtem ko je Feguš Perneku nudil prvo pomoč, so bili po klicu na 112 aktivirani prvi posredovalci PGD Leskovec in ekipa NMP Zdravstvenega doma Ptuj. »Šlo je za zahtevno reševanje. A vse skupaj se nam je zložilo tako, da smo rešili življenje. Andrej je bil brez noge, krvavitev bi lahko bila v manj kot desetih minutah usodna. Prvi na kraju je bil naš član, ki je opravil vse najnujnejše in dejansko rešil življenje. Mi ostali gasilci smo se ravno tisti popoldan imeli namen srečati na sestanku. Večina nas je bila že v gasilskem domu ali nekje v bližini. Tudi zdravnik Zdravko Vidovič, ki ima 16-letne izkušnje z delom na urgenci, je bil doma, stanuje tukaj v soseščini. Vsi skupaj, prvi posredovalci in Zdravko, smo nemudoma po alarmiranju odhiteli pomagat poškodovanemu Perneku. Zdravkova pomoč je pomenila ogromno,« se dogodka spominja predsednik PGD Leskovec Peter Jagarinec.

Aktivirali helikopter, pristal je na športnem igrišču

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 19:01

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300