Tudi slovenski kmet bi vzel puško v roke
Štajerski Tednik
Tipografija

Populacija volkov ne narašča le v Sloveniji, ampak tudi v Nemčiji, posledično rasteta strah pred njimi in škoda, ki jo povzročajo živinorejcem. Po sicer burni večmesečni razpravi pa je kljub temu presenetilo sprejetje novega zakona, po katerem imajo nemški kmetje pravico ustreliti volkove, čeprav so ti zaščiteni.

Lani so zveri, predvsem volk in medved, tudi v Sloveniji postale politični problem. Uradna številka, da naj bi pri nas živelo približno 80 volkov, ni tako velika, kot bi si mislili, se je pa v primerjavi s prejšnjimi leti povečalo število napadov na živino, zaradi česar je med kmeti in tudi sicer na podeželju završalo. Od vlade so zahtevali ukrepanje in tudi uspeli, saj je ta slednjič sprejela interventni zakon o odstrelu volkov in medvedov.

Lovci ukrepe že izvajajo, kar je mnoge pomirilo, ne pa vseh, saj so nekateri še vedno prepričani, da njihove živali niso dovolj zaščitene pred napadi zveri. Olje so na ogenj najbrž prilile tudi vesti iz Nemčije, kjer so, kot že rečeno, kmetje dosegli veliko več od zgolj interventnega zakona, saj bodo po novem lahko sami ustrelili volka, če jim bo ta povzročal resno škodo. Streljanje volkov novi zakon dovoljuje vse do takrat, ko na območju ne bo več napadov na domače živali, kmetje pa imajo dovoljenje za odstrel ne glede na to, ali je določena žival odgovorna za napad na čredo. Zakon določa tudi finančno nadomestilo kmetom in pastirjem v primeru napada. Na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije, kjer dogajanje v Nemčiji budno spremljajo, menijo, da bodo ukrepi odpravili strah pred volkovi, ki se je razvil v mnogih nemških podeželskih skupnostih, kmetom pa je bila samo dana pravica do zaščite živine po močnem naraščanju števila napadov volkov na živino.

Ali konvencije ne veljajo za vse?

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 19:01

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300