Vsaka šola ima svoj izračun: razlike v ceni kosil tudi 100 evrov letno na učenca
Štajerski Tednik
Tipografija

Šolska in vrtčevska prehrana imata v Sloveniji posebno mesto, saj sta organizacijsko in zakonodajno dobro urejeni, strokovno podprti. Glede kakovosti in pestrosti prehrane torej starši naj ne bi imeli pomislekov, se pa ti pojavljajo, ko govorijo o cenah. Med zavodi se razlikujejo, prav tako stroški, ki jih šole staršem obračunajo.

Šola je v dneh, ko poteka pouk, dolžna organizirati malico za vse učence oziroma dijake, ki se nanjo prijavijo. Ceno malice določa šolsko ministrstvo in v šolskem letu 2019/2020 za učence znaša 0,80 evra dnevno ter za dijake 2,42 evra dnevno. Kot dodatno ponudbo pa lahko šola organizira tudi zajtrk, kosilo in popoldansko malico. Ceno teh obrokov določi sama, seveda ob potrditvi sveta zavoda.

Za drastično podražitev cen kosil so se lansko jesen odločili v ptujski osnovni šoli Olge Meglič. Pričakovano, saj cen niso spreminjali od leta 2013, v tem obdobju pa so se povišali tako materialni stroški kot stroški živil, je pojasnila ravnateljica Helena Ocvirk. Tako so ceno kosila za učence 1. in 2. razreda z 1,50 evra zvišali na 2 evra, cena kosila za učence od 3. do 9. razreda pa po podražitvi znaša 2,60 evra, pred tem 2 evra. To pomeni, da se je mesečno plačilo staršem povišalo tudi za več kot 10 evrov.

Če primerjamo ceno kosil OŠ Olge Meglič z drugimi ptujskimi šolami, je ta daleč najvišja. Starši učencev OŠ Mladika za kosila otrok od 1. do 4. razreda plačujejo 2 evra in za učence od 5. do 9. razreda 2,20 evra (cena je nespremenjena od leta 2016), prav tako 2 evra plačujejo starši na OŠ Breg, in sicer za kosila otrok od 1. do 3. razreda ter 2,10 evra za učence od 4. do 9. razreda.

Z letošnjim letom pa so ceno kosila za 10 centov podražili na OŠ Ljudski vrt. »Že dobrih sedem let nismo spreminjali cene kosila, kljub temu da se dražijo surovine in energenti in so se (res zanemarljivo) povečale tudi plače zaposlenih kuharjev, ki so plačani iz cene kosil,« je pojasnila ravnateljica Tatjana Vaupotič Zemljič. Tako po podražitvi cena kosila za učence od 1. do 3. razreda znaša 2,10 evra in od 4. do 9. razreda 2,30 evra.

Velike razlike tudi v ceni zajtrkov in popoldanskih malic

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 09.04.2020 00:10

    Do preklica ob nedeljah, praznikih ter v petek pred veliko nočjo ni omejitve za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300