Kmetovanje brez uporabe kemije za zdaj ni mogoče, tudi Avstrijci korak nazaj
Štajerski Tednik
Tipografija

Glifosfat v nekmetijskih dejavnostih je v Sloveniji prepovedan, v kmetijstvu pa je še dovoljen, in sicer, podobno kot v drugih državah EU, le v prehodnem obdobju petih let, da se ima kmetijstvo čas prilagoditi novim razmeram. Kljub temu so v tradicionalno zeleni Avstriji letos poleti kot prvi napovedali popolno prepoved uporabe tega domnevno spornega herbicida, pred novim letom pa so se »potegnili nazaj«, saj naj bi bila prepoved v neskladju z evropsko zakonodajo. Mnogi so prepričani, da je Avstrija klecnila pred močnimi lobiji.

Glasovanje za popolno prepoved uporabe glifosata v Avstriji je namreč letos poleti naletelo na povsem različne odmeve. V okoljevarstveni nevladni organizaciji Greenpeace so odločitev avstrijskega parlamenta označili za »zgodovinski mejnik«, v ljudski stranki (ÖVP) so bili v skrbeh zaradi hudega udarca za kmete, v stranki Neos pa so opozarjali, da je prepoved v neskladju z evropsko zakonodajo, saj dovoljuje rabo glifosata do konca leta 2022. Evropska komisija je imela potem tri mesece časa, da bi sprožila postopek proti avstrijski odločitvi, za kar se sicer ni odločila, je pa, kot je povedala nova kanclerka Brigitte Bierlein, Avstrijo zaradi kršitve zakonodaje EU pred to možnostjo posvarila. Ali so od objave zakona o prepovedi uporabe glifosata odstopili, ker je bil sprejet brez predhodne notifikacije Evropski komisiji ali zaradi kakšnih drugih pritiskov, ni jasno, kar pomeni, da lahko avstrijski kmetje glifosat še naprej uporabljajo.

Simbol ideološkega gibanja

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 09.04.2020 00:10

    Do preklica ob nedeljah, praznikih ter v petek pred veliko nočjo ni omejitve za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300