Ptuj: Spomeničarji ne popuščajo, garažna hiša ostaja na papirju
Štajerski Tednik
Tipografija

Da bi se ptujska občina in občinsko podjetje Javne službe Ptuj lotili nujno potrebne izgradnje garažne hiše oz. po novem platoja, kjerkoli v centru mesta, morajo slediti smernicam Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Mariborska enota Zavoda jih je podala pred nekaj meseci in izrazila kar nekaj pomislekov okrog izbrane lokacije v Ulici heroja Lacka. Nato je bila ustanovljena celo posebna strokovna komisija, ki je odločala o tej zadevi in pred nekaj dnevi podala smernice, s katerimi pa na občini še vedno niso zadovoljni.

Cilj ptujske mestne občine je že nekaj časa postopno umikanje avtomobilov iz strogega centra mesta, obenem pa zagotavljanje dodatnih parkirnih kapacitet na območjih, kjer je to možno. S tem namenom že kar nekaj časa iščejo najprimernejšo lokacijo za gradnjo garažne hiše. Pogoj, da se izgradnja garažne hiše na Ptuju začne, pa je soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (v nadaljevanju Zavoda). Občina jim je lani predstavila kar nekaj variant, na katere so v Zavodu podali smernice in kot najmanj primerno označili prav tisto, ki jo je kot najboljšo ocenilo vodstvo občine. Gre za  nadgradnjo parkirišča oziroma postavitev platoja v Ulici heroja Lacka, kjer pa kulturovarstveniki zahtevajo posebne pogoje. Dejstvo je, da pogoje postavljajo za vse potencialne lokacije parkirnih hiš v mestu; tako za parkirno hišo pri Blagovnici kot za stavbo Upravne enote.

Enako velja za (po mnenju občine) najprimernejšo in najboljšo varianto v Ulici heroja Lacka.

Čeprav je Zavod smernice za izgradnjo na tem mestu že podal, se je od zadev želel „distancirati“ z ustanovitvijo posebne petčlanske komisije pod vodstvom Roberta Peskarja, ki je pred natanko tednom dni oddala kulturnovarstvene pogoje za izvedbo projekta.

Člani posebne komisije nenaklonjeni garažnemu platoju

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 09.04.2020 06:06

    Do preklica ob nedeljah, praznikih ter v petek pred veliko nočjo ni omejitve za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300