Razlike v ceni programov vrtcev med občinami tudi več kot 100 evrov
Štajerski Tednik
Tipografija

Vrtec je za mnoge starše edina možna izbira za varstvo otroka ob odhodu v službo, a na drugi strani tudi veliko finančno breme. In čeprav je oz. naj bi bila otrokom v vseh javnih vrtcih zagotovljena enaka storitev, se cene programov močno razlikujejo, tudi za več kot 100 evrov mesečno!

Vzroki za odstopanje med cenami so različni obratovalni časi vrtcev, različni normativi glede števila otrok po oddelkih ter bistven dejavnik, ki vpliva na ceno –različna izobrazbena struktura in delovna doba kadra, kar zelo vpliva na stroške dela, ti pa predstavljajo kar 80 odstotkov vseh stroškov v vrtcu.

Najcenejši v Cerkvenjaku, ker imajo najmlajši kader

Zaradi dogovora o plačah in drugih stroških dela v javnem sektorju ter aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja, ki narekuje, da se najnižje plačanim do vključno 26. razreda (1.173,99 evra bruto) plača zviša za en plačni razred, tistim nad 26. plačnim razredom pa za dva, so lani številni vrtci že dvignili cene oskrbe za malčke. Med njimi tudi Vrtec Otona Župančiča Slovenska Bistrica, ki povezuje 1.375 otrok in 260 zaposlenih na 22 lokacijah. Opisane spremembe so v slovenjebistriškem vrtcu povzročile povečanje mase plač za 7,2 odstotka. Tako bruto plača vzgojiteljic v bistriškem vrtcu znaša 1.927 evrov, pomočnic vzgojiteljic 1.222 evrov in tehničnih delavcev 1.001 evro. Kljub vsemu navedenemu pa končna cena programa bistriški vrtec uvršča med vrtce, ki so finančno prijaznejši do staršev.

Vrtec, ki ima najnižjo ceno programa za prvo starostno obdobje, je vrtec v Cerkvenjaku, kjer cena za najmlajše znaša nekaj manj kot 410 evrov, sledi vrtec v občini Sveta Trojica, kjer so ceno zvišali decembra lani. Zakaj je cena programov v Sveti Trojici med najnižjimi?

Kot so pojasnili v tamkajšnjem vrtcu, imajo zaposlen zelo mlad kader, ki mu še ni uspelo pridobiti nazivov in s tem napredovanj, kar lahko v višini plače pomeni tudi 10 plačnih razredov. Vzgojiteljice lahko enako kot drugi pedagoški delavci napredujejo v naziv mentor, svetovalec in svetnik. To pa pomeni, da se bodo čez leta tudi v Sveti Trojici cene programov povišale. Od najcenejših pa do najdražjih.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 19:01

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300