Družina Kegl: 24-letno dekle starša vsak dan nosita po stopnicah
Štajerski Tednik
Tipografija

»Oče me nosi v naročju, mama pa me lahko nosi samo še na hrbtu, saj sem pretežka, da bi me nosila v naročju,« pove 24-letno dekle Samanta Kegl, ki ima cerebralno paralizo in je priklenjena na invalidski voziček. Družina Kegl si želi le dvigalo, s katerim bi bilo gibanje simpatične Samante veliko lažje.

Slovenski družini Kegl, ki sicer živi v vasi Strmec Podravski na Hrvaškem, tik ob meji, usoda ni prizanesla. Pred dobrimi 24 leti sta Zvonko in Zdenka predčasno postala starša. V sedmem mesecu nosečnosti sta se jima rodila dvojčka: Samanta s cerebralno paralizo in Tilen z Downovim sindromom. »Ker se mi je odluščila posteljica, je pri Samanti prišlo do možganske krvavitve. Postavili so ji diagnozo cerebralna paraliza,« se spominja Zdenka, ki skupaj z možem vse od rojstva otrokoma stoji ob strani ter se trudi omogočiti čim ustreznejše razmere za njun razvoj.

Stopnice jim otežujejo življenje

A življenje v družinski hiši jim otežujejo stopnice, ki vodijo najprej do vhodnih vrat in nato še do zgornjega nadstropja. Samanta je zaradi cerebralne paralize gibalno ovirana in priklenjena na voziček. 24-letno dekle je vse šibkejšima staršema vedno težje prenašati iz pritličja v prvo nadstropje, kjer je kuhinja z jedilnico in dnevno sobo. »Sprva so mi vse obroke odnašali v sobo. A je to, da sem jedla sama, v sobi, name psihično vplivalo zelo slabo. Zato me starša večkrat dnevno, za vsak obrok – razen za zajtrk, prenašata po teh 20 stopnicah. Mama me nosi na hrbtu, oče v naročju. Stopnice so ozke in strme. Starša pa me vse težje prenašata. Oče ima občasno težave s križem, mama me zaradi zdravstvenih težav sploh ne bi smela nositi. Skrbi me, kaj bo čez nekaj let. Nikoli ne veš, kaj se zgodi v življenju,« razmišlja Samanta, ki ne more niti sama na vrt.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 19:01

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300