Ministrstvo ne spoštuje lastne zakonodaje, avtošole imajo proste roke
Štajerski Tednik
Tipografija

Letno k praktičnemu delu izpita za B-kategorijo pristopi okrog 35.000 kandidatov, polovica jih je uspešnih. Če čez palec izračunamo, da stroški do izpitne ure znašajo okrog 1.000 evrov, lahko sklepamo, da gre za več milijonov evrov velik trg. Pričakovali bi (tudi z vidika prometne varnosti), da je področje natančno regulirano, cene določene, a to ne drži, še več, niti pristojno ministrstvo ne upošteva zakonodaje, raje jo bo spremenilo.

Zakon o voznikih določa, da minister, pristojen za promet, torej sedaj ministrica Alenka Bratušek, na podlagi enotnih ekonomskih normativov, ki jih pripravi Gospodarska zbornica Slovenije, določi najnižjo ceno učne ure usposabljanja kandidatov za voznike.

Izvršilni odbor Združenja šol voženj Slovenije, ki deluje pod okriljem gospodarske zbornice, je pred šestimi leti sprejel enotni ekonomski normativ za ugotavljanje individualnih stroškov, ki podaja izhodišča, kateri stroški naj bi se upoštevali pri izračunu. Tako naj bi se cena izračunala na podlagi stroškov za vzdrževanje vozila, goriva, stroškov dela, cestnine, zavarovanja …, ni pa v teh normativih določena višina cene, niti cenovna izhodišča. To naj bi določilo ministrstvo, a tega do danes ni storilo. Zakaj, so pojasnili na ministrstvu: »Ministrstvo za infrastrukturo je takoj, ko je prejelo od Gospodarske zbornice Slovenije predlog enotnih ekonomskih normativov za določitev najnižje cene učne ure usposabljanja kandidatov v šolah vožnje, le te poslalo Uradu za varstvo konkurence, ki je podal negativno mnenje. Ministrstvo za infrastrukturo bo mnenje upoštevalo in cene učne ure usposabljanja v šolah vožnje ne bo določilo ter v tem delu tudi spremenilo določbo Zakona o voznikih.«

Po mnenju agencije za varstvo konkurence se z oblikovanjem priporočljive cene zmanjša iniciativa za izboljšanje kakovosti storitev, za inovacije in znižanje stroškov ter se s tem povzroča končno škodo potrošnikom.

Ceniki avtošol vsebujejo številne popuste, pakete, dodatne ugodnosti 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 19:01

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300