Talum: Peči bodo najverjetneje ugasnile v dveh desetletjih
Štajerski Tednik
Tipografija

»Globalna situacija na aluminijskem trgu se močno spreminja. Kitajci od 65 milijonov ton letne proizvodnje na svetu proizvedejo dobro polovico, tam okoli 37 milijonov ton. To pomeni, da krojijo pogoje v branži na globalnem nivoju, s tem pa tudi velik cenovni pritisk na preostale proizvajalce. Medtem ko jim v Rusiji in arabskem svetu, kjer je energija zelo poceni, lahko sledijo, pa smo v Evropi na ta račun precej hendikepirani,« je poudaril predsednik uprave Taluma Marko Drobnič.

Kljub visokim vstopnim stroškom so Kidričani s proizvodnjo primarnega aluminija izredno energetsko učinkoviti, drugi najboljši na svetu. A to jih ne rešuje pred situacijo na globalnem trgu, saj na borzno ceno aluminija poleg kitajske hiperprodukcije bistveno vplivajo tudi ameriške carine.

Z nepremišljenimi ukrepi bodo žrtve v industriji zelo visoke

Drobnič je povedal, da je zaradi strategije trajnostnega razvoja in prehoda v brezogljično družbo do leta 2050 v najslabšem položaju Evropa. »Z nepremišljenimi ukrepi in brez zagotovitve virov za prestrukturiranje bodo žrtve v industriji zelo visoke, kar bo imelo vpliv na BDP-je držav članic. Glede na strukturo industrije v Sloveniji, kjer predelovalna branža predstavlja znaten delež, je ta vidik še toliko bolj pomemben. Ker je proizvodnja aluminija energetsko zelo intenzivna industrija, cena energije v Evropi pa visoka (in kot kaže bo še višja), je to za našo industrijo velik izziv. Glede na strateško usmeritev o brezogljični družbi in pritisk na cene je Evropska komisija državam članicam izdala priporočila in smernice, da se ta industrija do nekega obdobja še ohranja, hkrati pa se ji daje priložnost in finančna podpora z obvezo za prestrukturiranje. V Talumu smo hendikepirani, ker sta Slovenija in Romunija edini članici, ki smernic in priporočil EU nista implementirali v svoj pravni red. Tako smo v situaciji, ko se z rastjo cen električne energije višajo stroški proizvodnje aluminija.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300