Zneski na položnicah za kanalizacijo bodo višji
Štajerski Tednik
Tipografija

Madžarska blatu s slovenskih čistilnih naprav zapira vrata. Ukrep vzhodnih sosedov bodo Ptujčani občutili že pri februarskem obračunu stroška za kanalizacijo. Znesek na položnici za odvajanje in čiščenje bo višji za skoraj sedem odstotkov, za praznjenje greznic in čiščenje gošč pa za dobra dva odstotka. Podražitev je pričakovati tudi v drugih občinah v regiji, napoveduje direktor Komunalnega podjetja (KP) Ptuj Janko Širec.

Ker se področje odpadkov in odpadnega blata iz čistilnih naprav doslej ni reševalo sistematično, ampak je bilo najlepše vse skupaj naložiti na tovornjak in odpeljati čez mejo v tujino, smo sedaj pred velikim izzivom. Odlagališča so prepolna odpadne embalaže, čistilne naprave pa odpadnega blata. Komunalni odpadki so se doslej prevažali sem in tja po svetu, nekaj v sežigalnice, ogromno jih je šlo na Kitajsko, veliko jih je končalo v oceanih. Blato iz čistilnih naprav je v večini romalo v sosednjo Madžarsko. Ker so Kitajci rekli stop odpadkom, Madžari pa stop odpadnemu blatu, so se komunalna podjetja v Sloveniji znašla v nezavidljivi situaciji, nekatera celo v brezizhodni. Kaj bodo storila, če za odpadno blato ne bodo dobila prevzemnika? Bodo odplake neprečiščene tekle kar v reke in potoke?

Madžarska ni edini razlog za podražitev

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 09.04.2020 00:10

    Do preklica ob nedeljah, praznikih ter v petek pred veliko nočjo ni omejitve za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300