Občine urejajo območja za raztros pepela, Cerkev tej obliki pokopa nasprotuje
Štajerski Tednik
Tipografija

Vprašanje smrti in pogreba najdražjih se dotika človekovih zelo osebnih čustev in zato je za mnoge izjemnega pomena tudi način slovesa od bližnjih. V Sloveniji prevladuje pokop z žaro, upada število pokopov s krsto, vse pogostejši pa postaja pokop z raztrosom pepela. In čeprav vse več občin ureja posebne prostore za ta namen, takšni obliki pokopa nasprotuje katoliška cerkev.

Zakon o pokopališki dejavnosti opredeljuje štiri oblike pokopov – z žaro, s krsto, pokop, ki se opravi po predpisih, ki urejajo vojna grobišča ali prikrita vojna grobišča, ter pokop z raztrosom pepela. Slednja oblika pokopa je dovoljena na posebej določenem prostoru na pokopališču ali zunaj njega. Imena pokojnih, razen pri anonimnem pokopu, so, če naročniki pogrebov to želijo, napisana na skupnem nagrobniku. Na prostoru za raztros pepela je urejen skupni prostor za polaganje cvetja in prižiganje sveč. Izven tega prostora cvetja in drugih predmetov ni dovoljeno polagati, prav tako je prepovedno hoditi po tem prostoru, razen za namene vzdrževanja pokopališč.

Raztrosov pepela več kot pokopov s krsto

V Slovenski Bistrici je tovrstna možnost pokopa omogočena na mestnem pokopališču v neposredni bližini poslovilne vežice, prvi raztros pa je bil opravljen leta 2012.

»Odkar je raztros mogoč, je bilo na tak način opravljenih 60 pogrebov. Opažamo porast takega načina pokopa, zlasti v zadnjih dveh letih. Tako je lani delež pokopov z raztrosom pepela znašal 15 %, pogrebov s krsto je bilo manj kot 10 %, vseh pogrebov skupaj pa je bilo 115. Na prostoru za raztros pepela se lahko na tablo zapišejo imena pokojnih, vsako leto pa se zgodi, da se nekaj pokojnih pokoplje anonimno – torej brez napisa,« je podatke predstavil Modest Motaln iz bistriške Komunale.

Ob tem pa beležijo tudi odločitve svojcev po ukinitvi obstoječih žarnih grobov in raztros pepela pokojnih, kot je slišati, tudi zaradi znižanja stroškov vzdrževanja.

Cerkev: Raztros pepela ni dovoljen, župnik ne sme prisostvovati

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 19:01

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300