Velik strošek policije: Migranti poskrbeli za zaslužek tolmačev
Štajerski Tednik
Tipografija

Slovenska policija je v minulih petih letih za tolmače in prevajalce porabila 2,5 milijona evrov. Največ pogodb je bilo sklenjenih s tolmači oziroma prevajalci za arabski jezik, sledili so angleški, albanski, romunski in ostali jeziki držav Balkana. Stroški policije za plačilo tolmačev so v zadnjih dveh letih sunkovito poskočili. Medtem ko so leta 2015 znašali 245.000 evrov, so se lani že približali znesku 800.000 evrov.

»Glede na dogajanje po svetu se tudi pri delu v policiji spreminja potreba po prevajanju za nekatere jezike. Z izbruhi kriznih žarišč, predvsem na Bližnjem vzhodu in severnem delu Afrike, se posledično povečuje tudi migrantska problematika s teh območij, kar privede do potreb po prevajalcih, ki obvladajo te jezike. Medtem ko so bile v preteklosti v večini sklenjene pogodbe s prevajalci za evropske jezike, zdaj narašča število pogodb s prevajalci, ki obvladajo jezike Bližnjega vzhoda in jezike, ki prevladujejo na območju severne Afrike. Letos bomo največ pogodb sklenili za arabski jezik, sledijo angleški, albanski, afganistanski (dari, farsi, paštu), iranski (farsi) in jeziki držav Balkana. Prevajalec se s pogodbo zavezuje delo opraviti vestno, kakovostno, skladno s pravili stroke in Kodeksom ravnanja tolmača in prevajalca v policijskih postopkih ter pri opravljanju del za policijo. Kodeks je sestavni del avtorske pogodbe. Prevajalec zagotavlja ustno in pisno prevajanje 24 ur na dan vse dni v letu, vključno s sobotami, nedeljami, prazniki in dela prostimi dnevi. Na potrebo po ustnem ali pisnem prevajanju se mora odzvati najkasneje v dveh urah po posredovanju poziva na telefonsko številko, ki jo je navedel v vlogi, oziroma v najkrajšem možnem času, če se iz objektivnih razlogov v tem času ne more odzvati,« so pojasnili na Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ).

Za uro prevajanja 43, za stran pisnega izvoda 26 evrov

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 19:01

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300