Ptuj: Gradbeno dovoljenje za novo cesto v Ulici Jožefe Lacko ne bo izdano
Štajerski Tednik
Tipografija

Po številnih zapletih, povezanih z načrti zasebnikov, da na ptujskih Dedinjah zgradijo novo naselje, so zdaj stvari vsaj malo bolj jasne. Upravna enota (UE) Ptuj jim gradbenega dovoljenja za dovozno cesto iz Ulice Jožefe Lacko ne bo izdala.

Lani poleti je šest investitorjev, solastnikov zemljišč (Robert Šegula, Darko Paušner, Matej in Miha Purg, Jožica Korpar in Marija Ljubec), na katerih se načrtuje izgradnja novega naselja z več deset hišami na Ptuju, podalo vlogo za izgradnjo ceste in komunalne infrastrukture. Temu je septembra sledila še ustna obravnava na Upravni enoti Ptuj. Udeležili so se je predstavniki investitorjev, ptujske občine in okrog 20 stanovalcev, ki imajo hiše v Ulici Jožefe Lacko. Ti so odločno nasprotovali izdaji gradbenega dovoljenja, saj bi se nova cesta navezala na obstoječo, ki naj bi bila že sedaj preobremenjene in nevarna. Ustna obravnava je razgalila številne probleme, njihov nastanek pa se lahko v veliki meri pripiše prejšnjemu vodstvu ptujske občine, ki je potrdilo očitno pomanjkljiv Občinski podrobni prostorski načrt. Težave, s katerimi se zdaj spopadajo, so bile pričakovane; nanje so že ob sprejemu prostorskega akta opozarjali številni svetniki.

Na javni cesti lahko gradita le občina ali država

Na eni strani so tako stanovalci Ulice Jožefe Lacko, ki si gradnje – vsaj dokler ne bo nove ceste s Slovenskogoriške –, za nobeno ceno ne želijo, na drugi pa tisti, ki imajo na tem območju parcele in želijo graditi. Kot kaže, bodo slednji – vsaj kratkoročno gledano – potegnili krajšo.

Ne glede na razprave in vse izražene pomisleke je ključni odločevalec v tej zadevi UE Ptuj. Ta lahko vlogo za gradbeno dovoljenje odobri ali zavrne. Odločili so se za slednjo možnost. „Moje stališče je, da obravnava, ki je bila izvedena septembra lani, sploh ni bila potrebna, oziroma je bila preuranjena. Tu je situacija, ki je dejansko zakon ne predvideva. Na javni cesti lahko gradita le država ali občina. V tem primeru pa želi graditi zasebnik. Ljudje se ne morejo seliti, če nimajo komunalno opremljenih zemljišč. Investitor se sicer lahko dogovori, da bo on financiral npr. kanalizacijo in vodovod, a prej se z občino, ki bi bila to sicer dolžna narediti, sklene pogodba o komunalnem opremljanju, v kateri se določijo vse obveznosti. Dejstvo je, da javne infrastrukture ne more upravljati privatnik, zato se opredeli tudi, da se po izgradnji cesta prenese v občinsko last,“ je jasen načelnik UE Ptuj Metod Grah.

Prvi pogoj je pogodba o komunalnem opremljanju

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 09.04.2020 00:10

    Do preklica ob nedeljah, praznikih ter v petek pred veliko nočjo ni omejitve za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300