Čisto mesto s prodajo odpadnega papirja do lepih zaslužkov, zneski na položnicah pa nič nižji
Štajerski Tednik
Tipografija

Več papirja, kot boste zbrali, nižja bo cena na položnici – tako vsaj predvideva slovenska zakonodaja. Izvajalci javnih služb, ki zbirajo komunalne odpadke, morajo del zbranega odpadnega papirja predati embalažnim shemam, preostali del pa lahko prodajo. Prihodek od prodanega papirja pa naj bi ta podjetja upoštevala pri obračunu (nižje) cene za odvoz odpadkov. A eno je zakonodaja, drugo pa realnost.

O ceni ravnanja z odpadki za posamezno občino odločajo občinski sveti na osnovi elaborata, ki jim ga predloži pristojno podjetje oz. izvajalec odvoza odpadkov. V načeloma zelo obširnih elaboratih (ki jih večina svetnikov niti ne pogleda) morajo izvajalci predstaviti podatke o poslovanju, med drugim tudi količine zbranih odpadkov ter stroške in prihodke, tako dosežene kot predvidene za vnaprej. Ker del prihodkov izvajalca predstavljajo tudi prihodki od prodaje papirja in kartona, bi seveda moral biti ta prihodek jasno zapisan tudi v elaboratu. Sorazmerno s tem dohodkom naj bi potem izvajalec odvoza in ravnavnja z odpadki zniževal ceno na položnicah za gospodinjstva oz. uporabnike, čemur pritrjuje tudi pristojno Minsitrstvo za okolje (MOP). To – po domače – pomeni, da več papirja, kot ga je izvajalec javnih služb zbral, nižja bi morala biti cena na položnici.

Prihodek v mariborski Sangi jasno prikazali, v Čistem mestu ga skrivajo

Toda podjetje Čisto mesto Ptuj, ki izvaja storitev odvoza in ravnanja z odpadki na območju kar enajstih občin (Cirkulane, Destrnik, Duplek, Kidričevo, Majšperk, Podlehnik, Sv. Andraž v Sl. Goricah, Trnovska vas, Videm, Zavrč in Žetale), omenjenega prihodka od prodaje papirja v elaboratu, kljub zakonskim določilom, ni prikazalo.

Za razliko od npr. mariborske Snage, ki je v svojem elaboratu natančno navedla, kakšni so bili prihodki iz naslova ločeno zbranih frakcij, kamor spada tudi papir. Poleg tega je Snaga v elaboratu tudi prikazala, za koliko evrov se je zaradi tega znižala storitev.

Vodstvo Čistega mesta smo zato povprašali, koliko so zbrali odpadnega papirja in koliko so z njegovo prodajo zaslužili. Toda direktor Kristjan Lovrenčič teh podatkov najprej sploh ni želel razkriti, povedal je le: »Prihodki od prodaje papirja predstavljajo manj kot 1 % vseh prihodkov, z njimi pa krijemo stroške skladiščenja.“

Agencija RS za okolje: Čisto mesto Ptuj je zbralo več kot 2.100 ton papirja!

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 19:01

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300