Hrvati za obrambo meje kupujejo dva oklepnika, Slovenija pa svetilke in daljnoglede
Štajerski Tednik
Tipografija

Hrvaška je v zadnjih mesecih nabavila kar nekaj opreme, ki jo bo uporabljala pri nadzoru državne meje. Novembra so namenu predali terenska policijska vozila s priklopniki in opremo za video nadzor (termovizijske kamere), kupili so tudi drone in 400 ščitov.

Nabavo opreme, s katero bodo nadzirali mejo, Hrvaška nadaljuje. V začetku tega leta so objavili razpis za nakup dveh oklepnikov za potrebe posebnih policijskih enot (580.000 evrov), opremili se bodo tudi z računalniškimi programi za prepoznavanje obrazov na video posnetkih (380.000 evrov). Vozila in opremo Hrvaška kupuje s pomočjo sredstev Evropske unije.

Glede na to, da je Slovenija tista, ki nadzira južno evropsko mejo, saj Hrvaška, čeprav je članica EU, še ni v schengenskem območju, nas je zanimalo, ali tudi Slovenija, tako kot njena južna soseda, kupuje vozila in opremo za izvajanje poostrenega nadzora na meji.

V policiji so pojasnili, da je bilo lani nabavljenih več kosov različne tehnične opreme, ki služi varovanju državne meje, in sicer: stabilizirani daljnogledi, navadni daljnogledi (9.700 evrov), ročne termovizijske kamere (362.000 evrov), žepne termovizijske kamere (73.500 evrov), detektorji srčnega utripa (315.000 evrov) in vozila, za nakup katerih je država namenila 3,6 milijona evrov.

Policisti z območja Policijske uprave Maribor, ki nadzorujejo državno mejo v Halozah in na Ormoškem, so od naštete opreme v uporabo dobili navadne daljnoglede, žepne termovizijske kamere, vozila in detektor srčnega utripa.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 09.04.2020 00:10

    Do preklica ob nedeljah, praznikih ter v petek pred veliko nočjo ni omejitve za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300