Ptuj: Nova precejšnja podražitev komunalnih storitev, ki brez dvoma ne bo zadnja letos
Štajerski Tednik
Tipografija

Ptujski mestni svet je v ponedeljek potrdil predlog Komunalnega podjetja Ptuj, s katerim so dvignili cene komunalnih storitev, o čemer smo že poročali. Plačilo bo uradno v povprečju višje za okrog 2,28 evra, dejansko pa bo podražitev za občane še višja, saj subvencije več ne bo. Glavni razlog za tokratno podražitev je dražji odvoz blata iz čistilne naprave, pri čemer pa je na dan priplavalo dejstvo, da največje količine blata odlaga Perutnina Ptuj.

Po burni in dolgi razpravi je mestni svet MO Ptuj s 16 glasovi za, petimi proti in štirimi vzdržanimi potrdil zvišanje cen komunalnih storitev na vseh področjih (za sistem javne kanalizacije, nepretočne greznice in male čistilne naprave).

„Vse se draži, vse obešamo na pleča občanov. To je brezno brez dna. Zavedam se, da so nekateri ukrepi potrebni, vem, da se je odvoz podražil zaradi ukrepov Madžarske, a vseeno ni prav, da vse prenesemo na občane. Občine bi morale skupaj najti primerno rešitev. Zadeva se bo podražila za okrog pet evrov na položnico, občani se zgražajo! Številni težko shajajo skozi mesec,“ je predlog pokomentiral svetnik Milan Klemenc.

Za skoraj polovico vsega blata na čistilni napravi »zaslužna« Perutnina Ptuj

Klemenc pa je izpostavil še nekaj; Perutnina Ptuj (PP) je eden največjih proizvajalcev odpadnega blata na našem območju: „Slišal sem, da razmišljajo o prečiščevanju, kar je dobro. Ampak, ali razmišljate, kaj se bo zgodilo? Naša čistilna naprava bo spet iztrošena, strošek pa bomo ponovno prevalili na občane. Dajmo naložiti tistemu, ki na čistilno pripelje največ tega blata, da plača tudi sorazmerni delež amortizacije. Ko bodo prekinili sodelovanje s Komunalo, bodo nam pustili le iztrošeno infrastrukturo, mi pa bomo morali poskrbeti zanjo. Zaradi povedanega tega predloga ne morem potrditi,“ je vztrajal Klemenc.

Tudi svetnika Gorazda Oreška je zanimalo, kakšen je delež blata iz PP, ki obremenjuje ptujsko čistilno napravo in ali ta plačuje sorazmerni delež: „Ali je to enostavno preneseno na pleča občanov?“

Po podatkih direktorja Komunalnega podjetja Ptuj Janka Širca PP zavzame kar okrog 40 % njihovih kapacitet!

Je cena višja tudi zaradi »Perutnininega blata«?

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 16:05

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 3 km. Vozila os na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300