UE Ptuj: Bo gradbeni inšpektor postavil varnost ljudi pred zahteve spomeničarjev?
Štajerski Tednik
Tipografija

Zaradi nevarnosti, ki jo že več let za mimoidoče predstavlja stavba na Slomškovi ulici 10, v kateri deluje Upravna enota (UE) Ptuj, je konec decembra zadeve v svoje roke vzela gradbena inšpekcija. S pročelja stavbe je odpadlo že osem kamnitih glav, ki so težke več kilogramov. Ključni razlog, da odpadajo omet in skulpture, je zamakanje strehe. »Velika sreča je, da doslej še na nikogar ni padlo nič,« pravi načelnik UE Ptuj Metod Grah in dodaja, da bosta v primeru poškodb mimoidočih ali še česa hujšega za tragedijo odgovarjala Mestna občina Ptuj in Ministrstvo za obrambo kot solastnika nevarne zgradbe.

Gibanje po pločniku mimo stavbe UE je sicer že več let omejeno, vendar, kot opozarja Grah, oznake ne rešujejo ničesar, saj je pločnik, na katerega lahko zgrmijo težki deli fasade, še vedno prehoden in v uporabi. Znake za zaporo je tudi praktično nemogoče upoštevati, saj je postavljena pred vhodom v samo stavbo.

Za zagotovitev osnovne varnosti bi bili po mnenju Graha dovolj že majhni posegi: „Dejansko bi morali strokovnjaki preveriti stanje posamezne skulpture. Nevarne bi odstranili in jih nato nadomestili z odlitkom. Odstranjene dele na fasadi bi lahko nadomeščali tudi postopoma. Sčasoma, ko bo zagotovljen denar, pa bi začeli celovito sanacijo stavbe.“

Grah je sicer že takoj po prevzemu funkcije novembra lani o stanju stavbe obvestil gradbeno inšpekcijo. Ta naj bi kmalu izdala odločbo, s katero bodo določeni tudi roki za odstranitev nevarnih delov. Po oceni Graha bi za pregled zgradbe in zgolj odstranitev nevarnih delov, brez njihovega takojšnjega nadomeščanja, po grobi oceni potrebovali le okrog 10.000 evrov.

Spomeničarji ne dovolijo odstranjevanja brez takojšnega nadomeščanja

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 19:01

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300