»Koncesije tujim družbam, ki na račun stiske starostnikov ustvarjajo vrtoglave dobičke«
Štajerski Tednik
Tipografija

Kako poskrbeti za starostnike, sploh če so bolni, obnemogli in potrebujejo 24-urno zdravstveno nego, je vprašanje, s katerim se sooča marsikatera družina. Domovi za starejše naj bi pokali po šivih, na prosto mesto po podatkih Skupnosti socialnih zavodov Slovenije čaka preko 11.000 oseb, ki bi posteljo potrebovali nemudoma. »Po trenutnih podatkih ima vlogo v domu podano več kot 26.000 oseb, od tega pa preko 11.000 takšnih, ki bi odšli v dom za starejše 'jutri', če bi jim ponudili ustrezno in želeno prosto mesto,« trdijo.

Povsem drugačno sliko pa kažejo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), kjer pravijo, da je prošenj za takojšen sprejem le 1.000 do 2.000, ostali si s svojo prošnjo samo želijo zagotoviti svojo posteljo v domu v bližnji prihodnosti.

Na ministrstvu govorijo o 1.000 do 2.000 ljudeh, ki bi dom potrebovali takoj

»Zasedenost domov spremljamo na podlagi enotnega modula za pregled prošenj in prostih mest v domovih za starejše. V tem modulu je na dan 27. januar 2020 skupno 11.987 prošenj. Pri podatkih o čakajočih so evidentirani tisti, ki pošljejo prošnjo, ki je lahko aktualna ali poslana na zalogo. Po navedbah domov za starejše je tako med aktualnimi prošnjami približno desetina takih, ki so zainteresirani za takojšen sprejem, kar pomeni, da v tem trenutku primanjkuje od 1.000 do 2.000 mest. Pri tem želim poudariti, da so pri podatkih o čakajočih evidentirani tisti, ki pošljejo prošnjo, ki je lahko aktualna ali poslana na zalogo. Kot aktualna se npr. vodi prošnja, ki jo prosilec odda za enoposteljno sobo v točno določnem domu. Če se mu medtem ponudi mesto v dvoposteljni sobi v drugem domu za starejše in to možnost zavrne, njegova prošnja še vedno ostane zabeležena kot aktualna za želeno namestitev. Ponovno poudarjamo, da je po navedbah domov za starejše med aktualnimi prošnjami približno desetina takih, ki so zainteresirani za takojšen sprejem. Preostale vloge so poslane na zalogo.«

Dejstvo je, da so številni starostniki in njihovi svojci v hudi stiski, ker ne morejo priti do potrebne oskrbe. Poleg tega, da si številni domov zaradi previsokih cen enostavno ne morejo privoščiti in so zaradi ugodnejše ponudbe (brez čakalnih dob) vse bolj iskani domovi na sosednjem Hrvaškem, je premalo tudi pomoči na domu.

Država zadnja javna domova zgradila pred 15 leti

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 09.04.2020 06:06

    Do preklica ob nedeljah, praznikih ter v petek pred veliko nočjo ni omejitve za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300