Spodnje Podravje: Državni projekti, ki so in bodo ostali zgolj na papirju
Štajerski Tednik
Tipografija

Ministrstvo za finance je vzpostavilo spletno stran, na kateri je moč slediti financiranje državnih projektov. V podravski regiji naj bi se izvajalo kar okoli 300 državnih projektov v skupni vrednosti dve milijardi evrov. A resnica je daleč od navedenih številk, saj je marsikateri projekt, ki ga vladna spletna stran navaja, še zelo daleč od papirja, kaj šele izvedbe.

V podravski regiji država največ vlaga v posodobitev železniške infrastrukture – vrednost na spletnem mestu navedenih projektov je blizu 900 milijonov evrov. To so med drugim gradnja drugega tira Maribor–Šentilj (II. faza), rekonstrukcija proge Pragersko–Hodoš, daljinsko vodenje prometa na železniških progah, rekonstrukcija železniške postaje Pragersko, nadgradnja železniške proge Poljčane–Slovenska Bistrica ter vgradnja evropskega sistema za nadzor in vodenje vlakov (ETCS).

Cesta za 20 milijonov evrov, o kateri se še nič ne ve

Med projekti na spletnem mestu proracun.gov.si je navedena navezovalna cesta Zavrč–priključek Formin, o kateri v javnosti doslej ni bilo veliko slišati. Vrednost projekta bi bila blizu 21 milijonov evrov, časovnica izvajanja pa med letoma 2017 in 2027. Sredstva za projekt naj bi zagotovili šele v letu 2027, letos in prihodnje leto bi stekli postopki umeščanja v prostor, za kar bo zadolžena lokalna skupnost.

Avtocesta zgrajena, sledijo obvoznice, a brez Ptuja

Pri vlaganjih v cestno infrastrukturo je bila v minulih letih finančno »najtežja« gradnja podravske avtoceste, odseka med Draženci in Gruškovjem, ki je veljala 137 milijonov evrov. Na pragu izvedbe je tudi obvoznica Kidričevo, vrednost investicije je okoli 15 milijonov evrov. Gradnja bo predvidoma potekala letos in prihodnje leto. V tem obdobju naj bi zgradili tudi zahodno obvoznico v Slovenski Bistrici v vrednosti blizu deset milijonov evrov. Letos naj bi po navedbah vlade prav tako začeli gradnjo ormoške obvoznice. Končali bi jo do leta 2024, vrednost pa je okoli 6,7 milijona evrov. V Ormožu nameravajo obnavljati še dotrajan most čez Dravo, dela bi bila končana v letu 2023, vrednost projekta je 2,8 milijona evrov.

Ceste, ceste, ceste: Haloze, Dravsko, Ptujsko polje

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300