Ptuj: „Otroško zdravstvo je v celoti v rokah zasebnikov!“
Štajerski Tednik
Tipografija

Na Ptuju je delež koncesionarjev precejšen. Na področju zobozdravstvenega varstva odraslih izvajajo zasebniki več kot polovico programa, za zdravstveno varstvo predšolskih otrok pa so zadolženi v celoti, kar stoodstotno.

Na območju mestne občine Ptuj opravljata zdravstveno dejavnost na primarni ravni dva javna zavoda, gre za Zdravstveni dom (ZD) Ptuj in Lekarne Ptuj, ter koncesionarji.

Na področju zobozdravstvenega varstva odraslih koncesionarji izvajajo 54 % delež programa, preostanek Zdravstveni dom Ptuj. Na področju zobozdravstvenega varstva otrok in mladine pa glavnino programov opravijo v ZD Ptuj, in sicer 68 %. Le odstotek manj imajo v programih zdravstvenega varstva odraslih. Povsem primerljiv pa je tudi njihov delež programov zdravstvenega varstva šolarjev in mladine, ZD Ptuj jih izvede nekaj več kot polovico.

Podatki kažejo tudi, da patronažo skoraj v celoti izvaja ptujski Zdravstveni dom, medtem ko je velik delež programa fizioterapije v rokah drugih. Koncesionarji opravljajo tudi veliko večino nenujnih reševalnih prevozov s spremljevalci.

Povsem drugačna slika je očitno na področju zdravstvenega varstva predšolskih otrok, ki je v celoti odvisno od koncesionarjev, ti namreč izvajajo kar 100 % programa.

Današnje stanje posledica političnih odločitev v 90. letih

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

radioptuj300